Minneskryssning för Titanic börjar i dag

Ett kryssningsfartyg med samma antal passagerare som olycksskeppet Titanic hade på sin ödesdigra jungfruresa, startade på söndagen från Southampton. Nästa söndag har det gått exakt hundra år sedan Titanic sjönk efter att ha krockat med ett isberg på Atlanten.

Balmoral har 1309 passagerare, precis som Titanic. Också kryssningens meny och musikutbud är planerat enligt Titanic-tema. De billigaste biljetterna till Balmoral kostade 3400 euro.

Passagerarna kommer från kring trettio olika länder, och vissa av dem är släktingar till personer som befann sig ombord på Titanic. 

–Jag vill vara på plats exakt hundra år efter att min farfar dog, och kasta en blomma till honom. Det blir mycket rörande, säger Sharon Willing från USA.

 

Bland de 1 309 passagerarna ombord på MS Balmoral finns fler släktingar till dem som dog då Titanic gick till botten. Resrutten blir densamma som Titanics och ett stopp planeras den 15 april vid exakt den plats där det magnifika fartyget 100 år tidigare tog med sig 1 514 liv till havsbotten.

På årsdagen ska passagerarna samlas klockan 23.40 GMT för en minnesceremoni på däck.

 

- Jag tycker inte att det är makabert alls. Jag har besökt minnesplatser efter både första och andra världskriget. Jag tycker alltid att det är viktigt att minnas, säger Jane Alle, vars äldre släkting Tom Pears dog i katastrofen, till brittiska BBC.

Flera av passagerarna, som kom från sammanlagt 28 olika länder, hade inför avfärden med MS Balmoral klätt sig i tidstypiska kläder.

Efter minnesceremonin den 15 april kommer färden gå vidare till Nova Scotia i Kanada, där flera av tragedins offer ligger begravda. Därefter går turen mot New York — den destination som Titanic aldrig nådde.