"Er tystnad dödar oss"- fakta om Syrien

Firas Melhim promenerade på gatan när en krypskytt tog sikte på honom. Så är det överallt i Syrien i dag. Oskyldiga civila dödas, skottskadas och torteras utan orsak. Fotojournalisten Niklas Meltio har sett Syrien genom kameralinsen i två veckor. Frågan syrierna ställde honom: Varför gör ni i väst inget för att hjälpa oss?

FAKTA

• Familjen Assad har styrt Syrien med järnhand i 42 år. Familjen och resten av de politiska makthavarna i Baathpartiet är aleviter, medan en majoritet av syrierna är sunnimuslimer.
• 1970 blev Hafez al-Assad president. Hans auktoritära styre befläckades speciellt under det muslimska brödraskapets revolt i staden Hama 1982. Staden bombades och tusentals människor dödades.
• 2000 dog Hafez al-Assad och sonen Bashar al-Assad tog över presidentposten. Under hans första tid vid makten gjordes liberaliseringar – hundratals politiska fångar frigavs, politisk debatt tolererades och censuren av medierna var inte så hård. Förändringarna skrämde makthavarna inom den alevitiska minoriteten och regimen återgick till sitt gamla sätt att handskas med oliktänkare.
• 2011 inleddes den aktuella folkresningen i Syrien, som en följd av upproren i grannländerna. Tunisiens och Egyptens styre hade störtats när det började jäsa i Syrien i mars.
• Protesterna började i staden Deraa. Lokalbefolkningen hade samlats för att kräva att fjorton elever frigavs. Barnen hade gripits, och enligt anklagelser torterats, för att de skrivit slagord från Tunisiens och Egyptens uppror på skolväggarna.
• 18.3 hölls den första fredliga demonstrationen efter fredagsbönen i Deraa. Det blev för mycket för regimen och säkerhetsstyrkorna sköt mot demonstranterna. Fyra personer dödades.
• Sedan dess har mer än 9000 personer dödats, enligt FN, och upproret har pågått i över ett år. Minst 14 000 regimmotståndare har gripits. Tortyren i fånglägren uppges vara utbredd.
• FN och Arabförbundet arbetar för fred i landet. De mäktiga FN-länderna Ryssland och Kina har trilskats och sett till att kraven på Syrien urholkats. Regeringen och oppositionen har godkänt fredsplaner i flera omgångar, men ett slut på de blodiga striderna låter vänta på sig.