”Viktigt att debatten förs” – Hbl gräver vidare

Med hjälp av läsarna fortsätter Hbl att gräva i offentlighetslagen. Den senaste veckan har många hört av sig med frågor och kommentarer.

Efter att Hbl:s test om hur väl kommunerna följer offentlighetslagen publicerats har flera läsare mejlat om problem med att få ut information.

– Problemet ligger i tjänstemannaväldet, vilket jag märkt i samband med undantagslovsförfarande för mitt husbygge, skriver en läsare.

– Myndigheterna är rädda att lämna spår efter sig om vad som avhandlats. Jag har fogat ett par myndighetsmejl till en besvärsansökan, är det sådant man är rädd för?

– Vi får aldrig svar på sakfrågor från vare sig stadsdirektören, socialarbetaren eller skoldirektören i frågor som gäller vårt eget fall – ärendena tigs ihjäl eller faller in i ett svart hål, skriver en annan.

Största delen av diskussionen har gällt e-posten som offentlig handling. Professor Olli Mäenpää, som i tidigare artiklar tolkat offentlighetslagen för Hbl, har hört att många blivit upprörda.

– Offentlighetslagen ska inte tillämpas på privat e-post som är personligen riktad till en tjänsteman. Folk har blivit rädda för att skicka privat post, men det är ingalunda meningen att sådan e-post ges ut.

Får Hbl publicera mejlen som erhållits av kommunerna?

– Det som kommit in via e-post kan publiceras, men det är upp till tidningen att bedöma hur etiskt det är.

En läsare frågar om telefonsamtal till myndigheterna får bandas in som en offentlig handling?

– Offentlighetslagen säger inget om det. Men det är fråga om skydd av privatliv, så samtycke behövs för att få spela in samtal, säger Mäenpää.

Syftet med undersökningen var ändå inte att få läsa stadsdirektörernas e-post, poängterar reportern Johan Gullmets som står bakom testet.

– I många kommuner undrar de varför vi leker och ödslar deras tid på det här. Men det handlar om att granska den samhälleliga makten som drivs med offentliga medel.

Debatten om vilken e-post som är offentlig eller inte kan fortsätta i evighet, konstaterar Pargas stadsdirektör Folke Öhman till Yle Åboland.

– Att vi valde e-post som offentlig handling har bara visat hur mycket tolkningsmöjligheter det finns, säger Hbl:s journalistiska chef Lena Skogberg.

Enligt tidigare forskning känner kommunerna lagen dåligt. Att debatten förs är därför viktigt, betonar Skogberg.

– Intressant är också kommunernas svar att vår begäran inte är relevant. Hur kan de bedöma vad som är viktigt att svara på, då alla borde vara lika värda?

Kommentera grävet här.