Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Stubb irriterad på romdebatt

Europaminister Alexander Stubb (Saml) tappade i dag nerverna på riksdagens sätt att kräva att de romska tiggarna från Rumänien städas bort från Helsingfors gator.

–Vi är på gränsen till att stämpla ett helt folk. Den här typen av debatt ska inte föras i den här salen, sade Stubb under riksdagens frågestund.

Stubb riktade tillrättavisningen framför allt till Sannfinländarnas Jussi Halla-aho som krävt regeringen på tuffare tag.

Halla-aho motiverade sina krav med att tiggeriet har drag av människohandel och organiserad brottslighet.

–De romska tiggarna har ett betydande negativt inflytande på trivseln, säkerheten och polisens arbete, sade Halla-aho.

Stubbs förebråelser väckte kraftiga protester i plenisalen.

–Under inga omständigheter ska vi börja kriminalisera den här verksamheten. Vi ska ta itu med orsakerna till den, vädjade Stubb.

"Hjälper inte tiggarna"

Halla-aho svarade att den romska befolkningens ställning inte förbättras av att Finland tillåter organiserad brottslighet på sin mark.

Ben Zyskowicz (Saml) var inne på samma linje och undrade varför regeringen inte förbjuder tiggeriet i lag.

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) vädjade till att det redan nu är möjligt att ingripa i störande tiggeri. Hon är också redo att utreda om man kan förbjuda organisering av tiggeri.

"Hunsas av stora män"

Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) förfärade sig över hur en stor del av tiggarna är äldre kvinnor som hunsas av "stora, kraftiga rumänska män".

Räsänen medgav att organiseringen av tiggeriet har vissa drag som kränker tiggarnas människovärde.

Maria Tolppanen (Sannf) förvånade sina partikamrater med att fråga om inte tiggarnas barn borde läras att läsa och skriva om nu Finland låter tiggarna komma in i landet.

Lika förvånad blev utbildningsminister Jukka Gustafsson (SDP).

–Jag har inte räknat med att vi borde börja utbilda de rumänska barnen, sade han.