Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Rehn tror på krisfondsöverenskommelse i Köpehamn

EU-kommissionens har enligt dess vice ordförande Olli Rehn föreslagit flera alternativa sätt att öka den europeiska krisfondens resurser. Rehn sade i Helsingfors i dag att han tror att EU på finansministermötet i Köpenhamn når en överenskommelse om krisfonden.

Olli Rehn bekräftade inte medieuppgifterna om att kommissionen föreslagit tre modeller för att öka krisfondens storlek genom att slå samman den tillfälliga krisfonden EFSF med den permanenta krisfonden ESM. För närvarande går ESM på 500 miljarder euro.

Ett beslut om att göra krisfonden större leder enligt Rehns bedömning till att även Internationella valutafonden IMF får större resurser.

–Förhandlingar pågår som bäst. Jag tror att man på fredag även beslutar att öka krisfondens kapacitet på ett sätt som kan betecknas som en förtroendeskapande kompromiss, sade Rehn.

Rehn sade att han själv vill att fonden blir tillräckligt stark för att EU:s samarbetspartners ska stärka IMF:s kapital. Han framhöll att beslutet måste utgöra en helhet som övertygar både partnerna och marknaden.

Fortsatt stabilisering

Europeiska centralbankens okonventionella finansieringsaktioner har enligt Rehn gett EU-länderna en andhämtningspaus som de måste utnyttja. De måste målmedvetet fortsätta stabiliseringen.

De långfristiga lån som på 1100 miljarder euro som ECB ställt upp med ökade likviditeten i eurozonen och hjälpte till att avvärja en kreditkris. Åtgärden bidrog också till att bromsa upp rekapitaliseringen av bankerna, vilket Rehn anser bra. Enligt honom kan kapitaltillskotten ha skett för snabbt i fjol.

Han påpekade att man inom EU håller på att skärpa kapitalkraven för banker. Enligt honom framskrider förhandlingarna i frågan mellan EU-kommissionen och parlamentet.

En stärkning av Internationella valutafonden IMF:s kapital tas upp på valutafondens möte i Washington i slutet av april. Eurozonen har redan åtagit sig att skjuta till 150 miljarder euro.

–Jag väntar mig att andra EU-länder ställer upp med så mycket pengar att EU:s andel av kapitaltillskottet överstiger 200 miljarder euro, sade Rehn.

EU förhandlar med andra ekonomiska makter om att utöka IMF:s kapital. Enligt Rehn kan USA inte fatta något beslut i frågan på grund av motstånd i kongressen.