Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Lauri Ihalainen vill satsa på samhällsgarantin

Samhällsgarantin är ett av de viktigaste projekten under pågående mandatperiod, säger arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP). Samhällsgarantin ska hindra unga från att bli utslagna.

–Inget är så skadligt som att unga blir utanför arbetslivet, studierna och samhället. Idén med samhällsgarantin är att alla som är under 25 eller som avslutat sina studier före de har fyllt 30 garanteras en möjlighet till en studieplats, ett jobb eller en praktik-, ungdomsverkstads- eller rehabiliteringsplats.

Lauri Ihalainen medger att målet än så länge är långt borta.

–Vi har 110 000 under 30-åringar som bara har en grundskoleutbildning. Och ändå kallar vi oss ett civiliserat samhälle med stark know-how. Hur har det blivit så här? undrar arbetsministern.

Ihalainen bedömde sysselsättningen bland olika åldersgrupper i samband med att rapporten Unga och arbetslivet offentliggjordes i Helsingfors på måndagen. Ihalainen säger att resultaten lyfter upp vikten av utbildning.

–Om alla skaffade sig en utbildning av andra stadiet efter grundskolan skulle redan det öka längden på den finländska genomsnittskarriären med ett år. Det pinfärska pensionspaketet förlänger karriärerna med drygt ett år, säger ministern.

Även de unga säger att grundskolan inte ger tillräckliga färdigheter för vuxenlivet. Dessutom är ungdomar rädda för att välja fel utbildning eller bransch.

Från teori till praktik

Innehållet i utbildningen lämnar också en del att önska, visar rapporten.

Finländska ungdomar anser att det inte finns något samband mellan skolämnena och arbetslivet, enligt en ny rapport. När skolan tar slut har de teoretiska kunskaper, men inga färdigheter i hur man klarar sig i det praktiska livet.

–Det som saknas är bron mellan inlärning och den praktiska tillämpningen av det man lärt sig. Det återspeglas i den svaga studiemotivationen. Det är viktigt att vi i snabb takt utvecklar läromedlen åt ett mer praktisk håll samtidigt som vi stärker skolornas samarbete med arbetslivet, säger Tuomo Lähdeniemi, vice vd på konsultföretaget Fountain Park.

Ett av problemen är att de unga inte ges tillräckliga möjligheter att bekanta sig med arbetslivet genom till exempel praktik.

–För en företagare är det en unik chans att bekanta sig med blivande anställda och bygga upp sin profil som arbetsgivare, säger K-köpmannen Esa Kiiskinen.