"Huvudregeln är att all e-post är offentlig"

Olli Mäenpää dömer ut de flesta motiveringarna till att e-post inte är offentliga handlingar.

Offentlighetslagen specificerar vilka handlingar som inte är offentliga. Ett exempel på detta är interna meddelanden.

– Då måste det vara fråga om verkligt interna meddelanden som inte har att göra med de beslut som sedan fattas. Till exempel kommentarer av typen "jag tyckte inte om dina motiveringar i går", säger professorn i förvaltningsrätt vid Helsingfors universitet Olli Mäenpää.

Han säger att ett meddelande där det är fråga om själva ärendet är ett offentligt dokument.

Vasa stad motiverar sitt beslut att inte ge ut något av stadsdirektörens inkomna e-postmeddelanden med att en del av e-postmeddelandena omfattas av telefon- och brevhemligheten. Andra är interna dokument om ärenden som är under beredning eller på andra grunder inte utgör offentliga myndighetshandlingar. Vissa meddelanden är sekretessbelagda.

– Alla de här motiveringarna håller enligt lagen. Men man borde vara utförligare och koppla motiveringen till de faktiska meddelandena i fråga. Man kan inte använda dessa begränsningar allmänt och på de grunderna säga att "vi ger ingenting". Det är mycket osannolikt att alla de tio senaste meddelandena omfattas av dessa undantag. Det är förstås möjligt men osannolikt.

Kyrkslätt motiverar sitt beslut att inte ge ut inkomna e-postmeddelanden med hänvisning till lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation.

– Den här motiveringen kunde gälla endast privat korrespondens. Det är en grundrättighet att få skydd för sin konfidentiella korrespondens. Men man kan inte säga att den ska gälla all e-post som kommer in utan huvudregeln är att all e-post är offentlig. Offentlighetslagen har dessutom företräde framför lagar om lagar om dataskydd och konfidentialitet beträffande elektronisk kommunikation.

Vissa kommuner ger nästan ingen motivering alls. Till exempel Helsingfors skickar tre av tio begärda e-postmeddelanden, men ger ingen motivering till varför man inte skickade resten.

– Man måste ge motiveringar för de återstående sju meddelandena om varför de är sekretessbelagda eller personlig korrespondens eller dylikt. Man kan inte välja den mängd som man ger ut utan att ge grunder för valet. Alla negativa beslut måste motiveras.

Här kan du diskutera artikeln!