"Finland fullt av outbildade arbetslösa mördare"

En nyzeeländsk minister har kritiserat Finland i hårda ordalag, rapporterade tidningen New Zeeland Herald på söndagen.

Minister Gerry Brownlee sade på fredagen i parlamentet att Finland är ett land av outbildade, arbetslösa mördare.

Brownlees uttalande var ett svar på oppositionens förslag att Nya Zeeland borde ta lärdom av Finland i ekonomiska frågor. Ministern svarade att det skulle vara dumt eftersom Finland knappt klarar av att föda sitt eget folk.

– Arbetslösheten i Finland är värre än hos oss, tillväxten är sämre, landet klarar knappt av att förse sitt folk med mat, mordstatistiken är förskräcklig, folk får knappt någon utbildning och det har ingen respekt för kvinnor, sade Brownlee.

Brownlee gick också två årtionden tillbaka i tiden och förundrade sig över att vänsteroppositionen har tagit "Esko Aho, Finlands stora högerledare, stora statsminister" till sin förebild.

– Är det möjligt att arbetarpartiets ledare försöker skapa lite mer utrymme för ett parti–som har förlorat sin självkänsla, blivit slaget och ser uselt ut – genom att välja en högerledare från andra sidan världen som sin förebild, sade han.

Hårt språkbruk vanligt

Ministerrådet Juha Parikka vid Finlands ambassad i Canberra sade på söndagen att Finland kommer att granska Brownlees uttalanden noggrant.

– Vi vill utreda om det ligger något annat bakom det eller om det endast är fråga om övertramp under en politisk debatt. Min tolkning är att det endast är fråga om inrikespolitisk kamp i Nya Zeeland, sade Parikka i telefon till FNB.

Parikka påminner om att språkbruket i det nyzeeländska parlamentet ofta är mer hårt och sprakande.

– De låter det rasa. Det är mycket annorlunda än vad vi är vana med i Finland.

Parikka säger att relationerna mellan Finland och Nya Zeeland är utomordentliga.

– Vi förstår varandra mycket väl. Vi är länder i samma storleksklass och har liknande problem. I regel är det enkelt att hitta en gemensam ton. Jag gissar att nyzeeländarna kommer att beklaga det här, sade Parikka.

Iltalehti rapporterade först i Finland om Brownlees uttalande.