Reklamappar äter batteri

Appar till mobiltelefoner med reklam kan tömma batteriet snabbt, enligt en ny studie.

För en app som spelet Angry Birds går bara 20 procent av energin till att driva själva spelet, visar en forskningsrapport från Purdue-universitetet i USA, skriver BBC News. Mer än dubbelt så mycket går till att hitta vilken plats användaren befinner sig på. Skälet är enligt studien att det ska bli lättare att skicka riktad reklam till mobilen.

Gratisappen finansieras genom reklamen och för annonsören är det en fördel om reklamen till exempel är på rätt språk.

–Gratisappen laddar reklam vilket förstås kostar någonting i form av energi medan betalappen inte gör det. Men å andra sidan slapp man betala för den. Man betalar i form av lite batterikapacitet och lite dataanvändning i stället, säger Rikard Skogberg, produktchef på Sony Mobile, till TT.

De flesta appar skapas utanför telefontillverkarnas krets, av privatpersoner eller mindre företag. Ibland tänker de inte i första hand på att appen ska vara strömsnål. Men samtidigt har många mobiler en möjlighet att kolla vilka funktioner som slukar energi.

–Man kan ganska enkelt gå in i menyn och se vilka appar som har dragit mycket batteri om man upplever att man har problem med det, säger Skogberg.