SFP välkomnar förlängda arbetskarriärer

Svenska riksdagsgruppen välkomnar arbetsmarknadsorganisationernas uppgörelse som syftar till att förlänga arbetskarriärerna.

Uppgörelsen bidrar tillsammans med regeringens åtgärder väsentligt till att på lång sikt balansera statsekonomin, sägs det i gruppens pressmeddelande.

Svenska riksdagsgruppen anser att det är klokt att höja den nedre åldersgränsen för deltidspension och den så kallade pensionsslussen, liksom att slopa den förtida ålderspensionen.

– Alla de här åtgärderna medverkar till att något förlänga tiden i arbetslivet och motverka följderna av den negativa demografiska utvecklingen. Om vi jobbar lite längre, slipper vi i gengäld en del av de nedskärningar, skattehöjningar och på sikt sänkningar av pensionerna som annars vore nödvändiga. En höjd pensioneringsålder kan också fungera som ett skydd för äldre arbetstagare, säger gruppen.

Samtidigt betonar Svenska riksdagsgruppen att de individuella förutsättningarna för att orka jobba längre alltjämt måste beaktas.

– För att få oss att orka längre i arbetslivet behövs också flexiblare arbetstider, förbättringar i arbetsförhållandena, bättre fortbildningsmöjligheter, effektiverad förebyggande hälsovård och större hänsyn till varje arbetstagares personliga livssituation, kräver gruppen.