Foto: Tor Wennström

Hilkka Ahde återvänder till AKT efter sjukskrivning

AKT:s styrelse har hävt uppsägningen av kommunikationschefen Hilkka Ahde. Hon återvänder till jobbet efter sjukskrivningen. Ordförande Timo Räty avstängs så länge polisutredningen mot honom pågår.

Bil- och transportförbundets styrelse möttes under förmiddagen. Styrelsen bestämde att tidigare kommunikationsdirektören Hilkka Ahde får återvända till jobbet. I början av mars hade samma styrelse beslutat att sparka Ahde med rösterna 11–9. Motiveringen var "en total brist på förtroende".

Samtidigt möttes förbundets fullmäktige med en fråga på agendan: Ska ordförande Timo Räty sparkas eller inte? Ett annat alternativ var att Räty tas ur tjänst för obestämd tid. Bakgrunden till härvan är att polisen misstänker Räty för psykisk misshandel på arbetsplatsen och brott mot arbetssäkerheten. Det är Hilkka Ahde som beskyller Räty för mobbning.

Vid tretiden kom beskedet: Räty stängs av så länge polisutredningen pågår. Beslutet i fullmäktige var enhälligt.

I förhandlingarna mellan Ahde och AKT:s ledning har kommit överens om att betrakta uppsägningen av Ahde och mobbningsundersökningen som två separata fall.

Nya uppgifter?

Professor Seppo Koskinen som fungerat som medlare mellan styrelsen och Ahde bekräftar till Hbl att Ahde snart kan återvända till AKT.

– Det sker när hennes sjukskrivning är över. När det exakt sker är oklart.

Enligt överenskommelsen återvänder Ahde inte nödvändigtvis till sina gamla uppgifter. Hon är beredd att ta sig an nya uppgifter, säger Koskinen. Hur det blir en förhandlingsfråga mellan Ahde och AKT:s arbetsutskott. Seppo Koskinen fortsätter sitt medlaruppdrag till dess för att säkerställa att förhandlingarna sker i "rejäl anda".