På catwalken. Rasmus Savander och Catharina Kock var modeller på Hankens modeshow. Foto: Tor Wennström

Hankeiter visade upp vardagskläder med stil

Svenska handelshögskolans studentkår ordnade i går kväll för första gången en modevisning. Nu hoppas arrangörerna att modevisningen blir en årlig tradition.

När Hbl i går eftermiddag följde med förberedelserna inför modeshowen var stämningen uppsluppen.

Det är första gången någon av gänget varit med om att fixa en modevisning. Mia Rikberg rullar Ella Elopuros hår i papiljotter medan Victoria Snabb duttar puder på hennes haka. Sminköserna som studerar vid Novia i Vasa har flugits ner till Helsingfors enkom för tillställningen.

– Det känns pirrigt. Jag har inte varit modell tidigare och har sökt inspiration från hur modeller gör på modevisningar, säger Ella Elopuro.

Modellerna hinner öva sina poser till dunkande euro-techno av dj Martin French en sista gång under generalrepetitionen inför kvällens stora show. De granna färgerna lyser mot den vita bakgrunden – gula jackor, turkosa pikéskjortor och orange byxor. Kläderna som visas upp är av bland annat Makia, Tommy Hilfiger, Gant, Henry Lloyd och Shoffa och BMW bidrar genom att låna ut en splitterny BMW 1 som lottas ut för en vecka åt en lycklig deltagare.

– Det är främst vardagskläder som hankeiter annars också använder. Projektet har varit väldigt givande och ger Hanken en hel del positiv uppmärksamhet. Studerandena har lärt sig samarbeta med företag, säger projektassistenten Ella Lindberg.


Spelar på självironi
”Vad är en hankeit utan stil? Inget.” Så beskriver hankeiterna sig själva på en inbjudan till modeevenemanget på Facebook.

– Visst är vi självironiska och driver med den stereotypa bilden många har av oss. Det kan vi stå för. Men det finns så klart folk med olika stil och bilden passar inte in på alla. Många av oss är ändå intresserade av kläder och mode och satsar på att klä oss väl och på att se representativa ut, säger Ella Lindberg.


Hur ser en sterotyp hankeit ut?
– Den kommer till Hanken med pappas Jaguar, klär sig i Henry Lloyds rock, pikéskjorta och seglarskor, säger Ella Lindberg.

Idén till modevisningen kläcktes gemensamt av Rasmus Ritamäki, Emil Larma och Nea Piha i januari.

– Jag vet egentligen väldigt lite om mode. Men de flesta hankeiter är intresserade av kläder och är måna om sin stil. Nu ville vi spela på det få det till en helhet. Eftersom det dessutom är designhuvudstadsår är det naturligt att ordna det nu.

Ritamäki tycker också att det är roligt att två av dem är före detta hankeiter – Totti Nyberg som är företaget Makias grundare och Joen Schauman som är Shoffas grundare, säger Rasmus Ritamäki.

Efter att företagen meddelade att de ställer upp som sponsorer har studerandena haft bråda tider.

– De senaste tre veckorna har vi varit här till midnatt och kommit tillbaka klockan åtta följande morgon, säger Ella Nyberg.

Till tillställningen bjöds företagsgäster, sponsorer, gäster från Merkantila klubben i Åbo, och Vasa Hanken in. Arrangörerna hoppas att modeshowen blir en årlig tradition.