Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

"Hälften av Sannfinländarnas riksdagsgrupp högerextrem"

Utrikesminister Erkki Tuomioja inledde den politiska debatten på Finlands svenska socialdemokraters (FSD) fullmäktigemöte i Tammerfors på lördagen genom att kritisera Sannfinländarna.

– Nästan hälften av Sannfinländarnas riksdagsgrupp tillhör en organiserad främlingsfientlig falang. Det är oroväckande, säger Tuomioja i ett pressmeddelande.

Dock var det inte invandringsfrågorna eller EU som fick folk att rösta på Timo Soinis parti i riksdagsvalet, enligt Tuomioja. I stället betecknar han valresultatet som en reaktion på de ökande inkomstklyftorna i samhället samt privatiseringen av service.

– Folk har känt sig övergivna av politiken.

Den här känslan av främlingskap vill Tuomioja åtgärda genom att förnya satsningarna på välfärdssamhället. Bland annat efterlyser han en strukturreform inom hälsovården, eftersom hälsovården är en av de samhällssektorer där återgången till ett klassamhälle syns tydligast.

– Den privata sektorn inom vården har vuxit hela tiden, delvis finansierad med offentliga medel. I framtiden måste vi koncentrera de offentliga medlen till den offentliga servicen, säger ministern.

– De borgerligas recept för framtiden är att människorna ska anpassa sig till marknadskrafternas krav. Socialdemokraterna vill däremot att marknaderna ska anpassa sig till människornas krav.