Foto: Colourbox

Allt fler finländare accepterar cannabis

Allt fler finnländare är bekanta med cannabis och har provat på den, visar en färsk rapport av Institutet för hälsa och välfärd.

Däremot ställer sig finländarna fortfarande negativa till andra droger.

Enligt rapporten har 40 procent av männen mellan 25 och 34 år provat på cannabis minst en gång. Av hela befolkningen har 17 procent testat någon illegal drog, de flesta av dem bara en eller ett par gånger.

Institutet för hälsa och välfärd, THL har utrett droganvändningen i Finland regelbundet sedan början av 1990-talet. Utredningen visar att cannabis har blivit populärt speciellt bland unga män.

Användningen av flera andra typer av narkotika har också ökat. Till exempel har 2–3 procent av befolkningen prövat på amfetamin och kokain. Bland de nyare drogerna är ecstasy klart populärast.

En uppluckring i attityderna syns även i att en klar majoritet av folket numera stödjer substitutionsbehandling och hälsorådgivning med möjlighet till sprutbyte, uppger avdelningschef Pekka Hakkarainen vid THL.

Sprutbyte och substitutionsvård kan minska de negativa konsekvenserna av drogmissbruk, enligt en färsk doktorsavhandling i statsvetenskap. Riikka Peräläs forskning visar att hälsorådgivningen har blivit en del av många narkomaners vardag. På sprutstationerna får de sådan hjälp som de inte skulle få annanstans.

–Finlands politik att försöka begränsa skadorna för narkomanerna är ett positivt exempel på hur man kan öka en utslagen folkgrupps förtroende församhället, säger Perälä.