Foto: Colourbox

Trondheimpolis grep svenska nazister

När polisen i Trondheim stoppade bråkande nynazister i helgen var 21 av de 25 gripna svenskar. Nu ska svensk och norsk polis samarbeta för att reda ut samarbetet inom de nordiska nazistnätverken.

–Vi grep 21 svenskar. De har alla släppts nu, några av dem med bötesföreläggande, säger polischefen i Sör-Tröndelag, Nils Kristian Moe, till TT.

De norska nynazisterna kallar sig "den norske motstandsbevegelsen" och har varit aktiva i ett knappt år i Trondheimområdet. Det är enligt Moe en mycket liten grupp. Men i helgen fick de hjälp från motsvarande svenska rörelse, Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Våldsamt i centrum

Gruppen tog sig in på Torvet i centrum där det omedelbart utbröt slagsmål med motdemonstranter. Nynazisterna använde flaggstänger som tillhyggen varvid polisen ingrep och stoppade demonstrationen med våld.

En motdemonstrant skadades.

Tre av de åtta nazister som fick bötesföreläggande vägrade att betala böterna på 8000 norska kronor. Deras fall går därför till domstol.

Kontakter till Finland

De norska och svenska grupperna har tillsammans med en finsk motsvarighet en gemensam propagandawebbplats kallad Nordfront.

–De är inte särskilt många, men de reser runt och hjälper varandra. Det kan förklara varför det var så många svenskar i Trondheim i helgen, säger den svenske Expo-medarbetaren David Lagerlöf till TT.

Organisationernas främsta budskap är grov antisemitism och invandrarfientlighet. Trondheimspolisen ska ta hjälp av svenska kolleger för att reda ut nazistaktionerna.

Den norske nazistforskaren Öyvind Strömmen säger till NRK att mera våld kan väntas eftersom våldet ger dessa förhållandevis små grupper den uppmärksamhet de eftersträvar.