Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa. Jutta Urpilainen säger att samhällsgarantin för unga är SDP:s förtjänst och ett av regeringens viktigaste projekt.

Urpilainen vill skära varsamt

Socialdemokraterna upprepar sitt entydiga nej till att balansera upp den offentliga ekonomin med fem miljarder euro. Jutta Urpilainen kräver att budgetramförhandlingarna leder till "rättvisa" åtgärder som gynnar sysselsättningen och tillväxten.

SDP accepterar varken ansvarslös skuldtagning eller nedskärningar som hämmar den ekonomiska tillväxten. Enligt partiordförande, finansminister Jutta Urpilainen bör de som vill balansera upp den offentliga ekonomin med hela fem miljarder säga rakt ut var de pengarna ska tas och erkänna att det skulle gå ut över pensionärerna, barnfamiljerna och låginkomsttagarna.

- De som hämningslöst vill svinga femmiljarderslien måste berätta att så kraftiga åtgärder slår hårt mot finländarnas vardag, sade Urpilainen på SDP:s fullmäktigemöte i Helsingfors på lördagen.

Urpilainen kräver att rambudgetförhandlingarna senare i mars leder till åtgärder som gynnar sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten.

- Vi måste återställa rättvisan i vårt kära fosterland.

Som exempel på rättvisa nämner Urpilainen den så kallade solidaritetsskatten, alltså hennes eget förslag om en högre skattesats för dem som tjänar 100 000 euro om året eller mer. Skattebetalarnas centralförbund har tidigare sagt att en sådan skattehöjning inte skulle inbringa mer än 20 miljoner fastän behovet att eliminera budgetunderskottet är i miljardklassen.

En annan rättviseåtgärd vore enligt Urpilainen att beskatta riktigt stora arv hårdare. Hon nämnde 1 miljon euro som gräns för arv som kunde beskattas hårdare.

Urpilainens främsta tes på fullmäktigemötet var ändå att fästa ännu mer uppmärksamhet vid att förebygga och motarbeta utslagning och arbetslöshet bland unga. Hon gav hela äran åt SDP för regeringens beslut om en samhällsgaranti som inom tre månader ska ge alla under 25 år en studieplats, ett jobb eller rehabilitering för att inte marginaliseras. Enligt Urpilainen är det bara Österrike och Finland som kommit så här långt.

- Nu håller övriga Europa på att ta efter oss. Ungdomsarbetslösheten kostar Europa hundra miljarder euro om året. Det är både ett ekonomiskt och ett socialt hållbarhetsunderskott. Tar vi det inte på allvar finns en stor risk för att notan för skuldkrisen blir betydligt större och att vi betalar den riktigt länge.