Vinstbringande HSS Media säger upp åtta personer

Huvudförtroendemännen anser att beslutet om uppsägningarna är förhastat. Sparåtgärderna berör bland annat fjorton personers tjänster.

Huvudförtroendemännen anser att beslutet om uppsägningarna är förhastat.
Sparåtgärderna berör bland annat fjorton personers tjänster. Av dem sägs åtta personer upp, två erbjuds intern förflyttning och fyra erbjuds olika typer av deltidsarrangemang.

–De berörda arbetstagarna har vidtalats i allmänna ordalag. Vi informerar dem på torsdag, säger vd Jens Lillsunde.

HSS Medias ledning har diskuterat många olika lösningar för att dra ner på koncernens kostnader.

–Förutom uppsägningarna sparar vi på produktions- och sidkostnader samt omstruktureringar. Vi inleder också ett tätare samarbete mellan koncernens tidningar och avdelningar och drar in en del naturaförmåner.

Är förhandlingarna som nu avslutats bara en deletapp i sparåtgärderna eller står koncernen nu stadigt?
–Som det ser ut nu är de här sparåtgärderna tillräckliga. Jag kan garantera att läsarna inte märker någon förändring, produktens kvalitet består.

Huvudförtroendemännen på Vasabladet och Österbottens Tidning tycker att beslutet är förhastat.

–Det är viktigt att påpeka att samarbetsförhandlingarna inte gjordes för att koncernen går på förlust, utan för att vi inte går tillräckligt mycket på vinst, säger Lotta Lappinen på Österbottens Tidning.

De senaste årens bokslut visar att koncernen har en stabil grund att stå på, säger Lappinen.
–Det skulle räcka med omstruktureringar med naturlig avgång såsom pensionering under en längre tidsperiod i stället för uppsägningar.

Petter Granroth, huvudförtroendeman på Vasabladet, tycker att företagsledningen saknar is i hatten.
–Vi kan inte bestrida de produktionsmässiga grunderna för uppsägningarna som arbetsgivaren hänvisar till, däremot bestrider vi de ekonomiska grunderna. Företaget befinner sig inte i någon akut ekonomisk kris och skulle ha råd att sköta det här på ett mer humant sätt.

HSS Media ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten. HSS Media ingår i en koncern som sammanlagt sysselsätter cirka 190 personer.