Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

HS: Homosexualiteten påverkade Haavistos popularitet

De Grönas presidentkandidat Pekka Haavistos sexuella läggning gav Samlingspartiets Sauli Niinistö en klar fördel i presidentvalets andra omgång, visar en enkät som Helsingin Sanomat har låtit göra.

35 procent av de som röstade på Sauli Niinistö sade att den avgörande faktorn var att de inte ville ha en homosexuell president. Det här kom speciellt fram bland manliga och äldre väljare.

Pekka Haavistos homosexualitet ansågs till med vara ett viktigare kriterium än Niinistös utrikespolitiska kunskaper. Utrikespolitiken betonades av 28 procent av de som röstade på Niinistö. Presidentens huvudsakliga uppgift är ju att leda utrikespolitiken i samverkan med regeringen.

Största delen, 39 procent, av Niinistös anhängare valde honom för att de tyckte att han har förmåga att sköta Finlands affärer.

Också Haavistos partitillhörighet påverkade dem som valde att rösta på Niinistö. 28 procent meddelade att de valde Niinistö för att de inte kunde tänka sig att rösta på en grön kandidat.

Enkäten är gjord av TNS-gallup och Helsingfors universitet i mitten av februari. Den besvarades av drygt 1000 personer. Felmarginalen är tre procentenheter åt vardera hållet.