Foto: Lehtikuva

Halonen benådade vapenvägrare

Under sina sista år som president benådade Tarja Halonen ofta dem som dömts till fängelse för att ha vägrat rycka in i armén eller göra civiltjänst.

Under sina sista år som president benådade Tarja Halonen ofta dem som dömts till fängelse för att ha vägrat rycka in i armén eller göra civiltjänst.

Presidenten benådade sju män som vägrat rycka in åren 2010–2011. Högsta domstolen hade tagit ställning mot en frigivning i alla sju fallen. Under de två åren var det två personer som ansökte om benådning utan att få det.

Att Halonen benådade de sju männen var ingen stor överraskning. Helsingin Sanomat gjorde en kartläggning 2008 som visade att hon benådat fem vapenvägrare och därmed gått emot Högsta domstolen under de föregående två åren.

Hundratals ansökte

Halonen fick 100–200 ansökningar om nåd per år. Av dem godkändes i snitt kring 20.

Presidenten måste invänta Högsta domstolens dom innan någon kan benådas, men är inte bunden av rättens beslut. I de flesta fallen har rätten och presidenten varit överens, men i ett tiotal fall per år har Halonen antingen lindrat eller förkastat domen.

Bakgrund
Presidenten motiverar inte benådningar
  • Republikens president kan ändra domen för personer som dömts i Högsta domstolen. Presidenten kan sänka straffet eller benåda den dömda helt.
  • Presidenten motiverar inte benådningsbeslutet.
  • Ansökningar om benådning tas emot av Justitieministeriet. Justitieministern presenterar ansökningarna för presidenten.
  • Även andra än den dömda kan ansöka om benådning – till exempel utomstående privatpersoner eller myndigheter.

Det förekom bland annat att Halonen minskade ersättningssummor eller ändrade tidpunkten för när ett fängelsestraff görs om till villkorligt för resten av strafftiden.

Ett fall gällde försäljning av hembränd sprit. Den dömde benådades inte helt, men Halonen halverade värdet på den vinst som han enligt rätten hade gjort och skulle betala böter för.

Bland benådningarna märks också ett narkotikafall. En av de dömda befriades från ansvaret över en kumpans skulder.

I en bygghärva tog presidenten ställning mot en dom om vite.

HD-fängelsedomar om bland annat dråp och grovt rån gjordes om till villkorliga.

Livstid var livstid

Livstidsdömda fångar har inte benådats av presidenten sedan 2007. Helsingfors hovrätt fick rätten att benåda livstidsdömda 2006 och har även utnyttjat den. De flesta livstidsdömda har släppts på fri fot efter 13–15 år i fängelse.

I början av sin presidentperiod var Halonen mycket hårdare än sina föregångar mot livstidsdömda. Då var det inte alls speciellt ovanligt att hon stoppade frigivningar av livstidsdömda trots motsatt beslut i Högsta domstolen.

Det var inte bara livstidsdömda som tvingades till längre fängelsestraff än tidigare under Halonens styre. År 2001 stoppade Halonen 13 andra ansökningar om benådning efter att de godkänts i Högsta domstolen. De gällde bland annat ekonomiska brott, narkotikahandel och våldsbrott.