Foto: Hbl-arkiv/Markku Ulander

Folktinget: Svenskundervisningen får inte försvagas

Folktingets styrelse riktar kritik mot planeringen av timfördelningsreformen vid Undervisnings- och kulturministeriet. Folktinget anser att reformförslaget leder till att svenskans ställning riskerar att försvagas.

Kritiken riktas mot att de inhemska språken och engelskan missgynnas av att de frivilliga långa och korta språken lämnas utanför timresursramarna. Tjänstemännen föreslår däremot att kommunerna får ett ekonomiskt stöd om de erbjuder eleverna undervisning i andra språk, till exempel ryska, franska eller tyska.

–Viljan att ordna svenska som långt frivilligt språk (A2) kommer sannolikt att minska till följd av denna obegripliga diskriminering av nationalspråken och engelskan. Det här förslaget kan vi inte godkänna, säger Folktingets ordförande Christina Gestrin.

Folktinget efterlyser också en bättre koordinering mellan de arbetsgrupper som ministerierna tillsätter. Folktingets styrelse anser att timfördelningsarbetsgruppen borde ha samordnat sitt arbete med den arbetsgrupp som har i uppgift att utveckla svenskundervisningen i de finska skolorna, och som väntas bli färdig med sitt arbete inom maj månad.