Foto: AFP/Lehtikuva/Bertil Ericson. Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Wikileaks läcker e-post

Wikileaks började i dag publicera över fem miljoner hemliga mejl som härstammar från den privata amerikanska tankesmedjan Strategic Forecasting (Stratfor).

Enligt Wikileaks härstammar mejlen från åren 2004–2011 och de innehåller mångsidig information om det privata underrättelsebolaget Stratfors verksamhet.

Wikileaks grundare säger att Stratfor får information bland annat från USA:s marinkår och militära underrättelsetjänst samt vapenkoncernen Lockheed Martin.

Wikileaks säger också att mejlen också visar hur USA har försökt angripa Julian Assange.

Wikileaks avslöjar inte hur man har kommit över mejlen men de har sannolikt erhållits via hackare.

Bildt pekas ut

I materialet som Wikileaks publicerar ska uppgifter finnas om Sveriges utrikesminister Carl Bildt, enligt SVT. Där refereras till mejl som sägs komma från en svensk medlem av Europaparlamentet med "mycket nära kontakter" med Bildt.

Carl Bildt påstås av denne anse att Sverige borde bli en stormakt i världen, och ska vid ett tillfälle ha kallat Rysslands president Vladimir Putin för en "chetnik" (serbisk nationalist). Bildt sägs också ha en mycket frostig relation till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Carl Bildts pressekreterare Charlotta Johansson säger att Bildt inte har någon kommentar till uppgifterna från Wikileaks.

–Vi brukar inte kommentera Wikileaksuppgifter och det här är uppgifter från tredje part, säger Johansson till nyhetsbyrån TT.

Bildt kommenterar trots allt uppgifterna via mikrobloggen Twitter.

"Wikileaks har släppt obskyra mejl som säger att jag är 'väldigt lång, har fotografiskt minne och är väldigt smart'. Är inte detta lite löjligt", skriver Bildt.

Tidningen Expressen rapporterade i förra veckan om planer inom Wikileaks på en kampanj mot Sverige, i samband med att Julian Assange eventuellt överlämnas till Sverige som misstänkt för sexövergrepp. Kampanjplanerna kommenterades inte av företrädare för Wikileaks.