Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kiviniemi: Kommunreformen blir ödesdiger

- Det finns inga garantier för att regeringen håller hela valperioden, säger centerns partiordförande Mari Kiviniemi i Yle:s Morgonettan idag.

Centerns partiordförande Mari Kiviniemi riktade hård kritik mot kommunreformen i Yles Morgonettan. Tidtabellen är inte bara för snäv utan  kommunerna hotar bli överkörda då regeringen dikterar villkoren. 

–Närservicen försvinner och närdemokratin skrotas. Regeringen håller på att skrota det finländska sättet att leva och fungera, säger Kiviniemi.

Centerns ordförande tycker att den nu presenterade kommunkartan borde begravas. Istället borde man börja förbereda en reform i en parlamentariskt tillsatt arbetsgrupp. Som utgångspunkt borde man ha den så kallade Paras-reformen som genomfördes i kommunerna under Centerns ledning under förra regeringsperioden. Kiviniemi säger att olika kommuner och olika regioner behöver olika lösningar.

–Regeringens medicin är helt fel. Inte en enda expert har sagt att regeringens kommunreform skulle sänka kostnaderna.
Centern lämnade på onsdagen in en interpellation i kommunfrågan.

 Grekland en bromskloss

Kiviniemi  säger  också att Grekland har blivit en bromskloss som påverkar hela Europa negativt, men är inte lätt att hitta en utväg ur situationen.

Ingredienserna är nu tillräckliga för att Kiviniemi skall betvivla att regeringen håller perioden ut. Men slå vad om att den faller, det vill hon inte, säher hon till Iltalehti.

Huruvida regerineg håller eller inte har ifrågasatts många gånger under perioden.