Foto: AFP/Lehtikuva/Georges Gobet. Olli Rehn.

Soini vägrar be om ursäkt för Bobrikov-jämförelse

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn känner sig kränkt av att ha blivit jämförd med den i Finland hatade generalguvernören Nikolaj Bobrikov.

Olli Rehn gick i dag ut till medierna med ett krav på att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini ber om ursäkt för jämförelsen.

Timo Soini kallade mig i går en Bobrikov i Yles aktualitetsprogram A-studio. Det är inte bara kränkande för en fosterländsk man som jag, utan det är också ett farligt hatinlägg att hänvisa till en mördad, framhöll Rehn i ett pressmeddelande.

–Jag anser jämförelsen otillbörlig och väntar mig att Soini ber om ursäkt för sitt motbjudande sätt att utrycka sig.

Men Soini tänker inte gå till Canossa. Han svarade klart nekande när han i riksdagen blev tillfrågad om han tänker begära ursäkt. Enligt honom måste en person i en högt uppsatt politisk position tåla kritik.

Soini kom med det kontroversiella uttalandet då han och Rehn intervjuades om krisen i Grekland. Soini var i tv-studion medan Rehn stod i videokontakt från Bryssel med studion.

–Det är nog så att mannen från S:t Michel har blivit en Bobrikov i Bryssel. För Grekland är situationen eländig. Det är ju ett finansiellt ockuperat land med skulder som motsvarar 30 000 euro per grek, sade Rehn så snart intervjun med Rehn var över.

Soini sade att Rehn säkert inte vill Grekland något illa, men man försöker rädda euron till varje pris.

"Fullkomligt struntprat"

Soini visade ingen förståelse för att Rehn hade uppfattat hans uttalande som ett "hatinlägg".

– Det var fullkomligt struntprat av Rehn. Det var inget hatlägg. När man ser i vilket träsk som kommissionen och Europa har tvingat Grekland ner i, och inte kan kritisera det med språkbilder, så är det ett underligt Europa vi lever i, sade Soini.

Soini sade att Rehn i EU-kommissionen företräder Europeiska unionen och en förvaltningsmodell som "tvingar regionerna ner på knä". Kravet på att han ska be om ursäkt skvallrar enligt Soini om att Rehn är nervös. Enligt honom måste politiska beslutsfattare ändå tåla kritik.

Soini hänvisar också till yttrandefriheten.

–Om det här blir ett lättstött samhälle är det snart ingen som vågar säga något och då övergår man till enbart kanslispråk, sade Soini.