Olli Rehn: Euroområdets recession blir kortvarig

Euroområdets ekonomi minskar i år men recessionen blir mild och tillfällig, förutspådde EU-kommissionen i dag.

Enligt prognosen som finanskommissionären Olli Rehn presenterade i Bryssel på torsdagen vänder ekonomin i euroområdet från recession till ett försiktigt uppsving efter halva året.

Kommissionen förutspår att euroområdets bnp minskar med 0,3 procent i år. I höstas var kommissionens prognos en tillväxt på 0,5 procent.

För hela EU siar kommissionen att det inte blir någon tillväxt alls.

Det är i synnerhet utvecklingen i södra Europa som tynger euroområdets ekonomiska utveckling. I Grekland väntas ekonomin minska med 4,4 procent och i Portugal med 3,3 procent.

Ekonomierna i Italien och Spanien minskar med kring en procent.

Euroområdets två största ekonomier fortsätter dock att växa, om än blygsamt. I Tyskland blir tillväxten 0,6 procent och i Frankrike 0,4 procent.

Trots recessionen ser Rehn ändå positiva drag i det ekonomiska läget.

–Det finns tecken på att EU:s ekonomi stabiliseras, även om tillväxten har stagnerat. Tilltron till ekonomin är fortfarande låg, men trycket på de finansiella marknaderna lättar, säger Rehn.

Polen i gott skick

I kommissionens prognos ser man tydligt hur utvecklingen hos EU-medlemmarna i norr och söder går i helt olika riktning.

I Medelhavsländerna minskar nästan allas ekonomi i år medan nästan alla Östersjöländers ekonomier växer i år.

Polen har den bästa ekonomiska tillväxten i EU, den är på 2,5 procent. En ökning på mer än två procent förutspås även ske i Lettland och Litauen. Även i Estland växer ekonomin med en dryg procent. För Finlands del förutspår kommissionen en ökning på 0,8 procent, i höstas var prognosen 1,4 procent.

Finlands ekonomi plågas främst av att exporten minskat medan den inhemska efterfrågan ser ut att hållas på en god nivå. Kommissionen räknar med att sysselsättningsläget i Finland försämras i år efter att ha förbättrats i fjol.