Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kiviniemi: Inget spelrum för kommunerna

Regeringen får motivera sin kommunreform grundligt för Centern genom att svara på partiets interpellation.

Centern presenterade och lämnade in sin interpellation i dag. I interpellationen, som har förberetts länge, frågar Centern bland annat vilken nytta regeringen tror att storkommunerna för med sig och hur regeringen tänker trygga invånarnas närservice och möjligheter att påverka.

Oppositionspartiet anser att regeringen är inne på fel linje och att den planerade kommunreformen kommer att resultera i kaos. Centern vill ha en annorlunda kommunreform och fästa uppmärksamhet bland annat vid hur kommunernas uppgifter definieras och servicestrukturen.

Centerledaren Mari Kiviniemi anser att den regionrunda som regeringen genomför bara är politisk teater. De frågor som har skickats ut till kommunerna visar att det inte finns något spelrum och att en sammanslagning av flera kommuner är det enda alternativet.

–Det är inte ens något antingen eller utan ett antingen godkänner du eller så gråter du och godkänner, säger Kiviniemi.

Hon anser att regeringens tidtabell är omöjlig om man över huvud taget tänker lyssna på vad kommunerna tycker.

Centern anser att reformen har planerats inom en snäv krets utan att experter har konsulterats och att slutresultatet spikats på förhand. Istället för gemensamma överenskommelser har regeringen enligt Centern tagit i bruk nya metoder som är främmande för den parlamentariska traditionen.

–Regeringen har övergått till en kultur av befallningar från ovan, hot om tvång och skrämseltaktik, står det i interpellationstexten.

Oppositionen samarbetar inte

De två oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna verkar inte klara av politiskt samarbete åtminstone på officiell nivå. Gnabbet möjliggörs av att bägge partierna är stora nog att lämna en interpellation på egen hand.

Sannfinländarna vill inte samarbeta med Centern om interpellationen om försvarsreformen som behandlas i plenum nästa vecka och står Centern ensam bakom interpellationen om kommunreformen.

Regeringen svarar på Centerns interpellation i början av mars.