Arkivbild.

Expressen: Carl Bildt läcker till USA

Wikileaks planerar en smutskastningskampanj mot Sverige för att förhindra att svenska regeringen lämnar ut Wikileaks-grundaren Julian Assange till USA.

Enligt ett dokument som tidningen Expressen har tagit del av hotar Wikileaks att offentliggöra en hittills hemlig diplomatrapport som visar att Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) allt sedan 1970-talet har fungerat som informatör för USA.

- Han kommer att tvingas avgå. Det kan innebära slutet för hans politiska karriär, hävdar en person med insyn i Wikileaks-materialet till Expressen.

- Det finns hemliga dokument som avslöjar att Bildt samarbetade med den amerikanska asdministrationen på ett sätt som strider mot svenska lagar, fortsätter källan.

Carl Bildt har hittills avböjt att kommentera materialet. Karl Rove, före detta stabschef hos USA:s förre president George W Bush, pekas ut som Carl Bildts kontaktperson i USA. Carl Bildt har aldrig gjort någon hemlighet av att känner Karl Rove.

Wikileaks-grundaren Julian Assange sitter i husarrest i Storbritannien i väntan på att utlämnas till Sverige. I Sverige är Assange anhållen i sin frånvaro misstänkt för sexbrott mot två svenska kvinnor.

Julian Assange fruktar för sitt liv om han utlämnas. Han är övertygad om att Sverige i hemlighet har gjort upp om att överlämna honom till USA där han riskerar att åtalas för spioneri.