Ville Niinistö (Gröna) har betalat sin tv-licens men glömde ändra sin adress. Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Fel adresser och glömska bakom politikernas licensstrul

Ville Niinistö har betalat tv-licensen, men glömt att meddela om sin nya adress till Kommunkationsverket.

Tidningen Aamulehtis nyhet från i går om politikernas tv-licenser ledde till fortsatta utredningar i dag.

Uppgiften om miljöminister Ville Niinistös (Gröna) obetalda tv-licens berodde på att ministern betalat sin avgift för fel adress, uppger hans medarbetare som säger att Niinistö betalat för två licenser, precis som sig bör.

Niinistö hade glömt bort att meddela Kommunikationsverket om ett adressbyte och hade därför betalat licensen för fel bostad. Niinistös medarbetare säger att ministern nu uppdaterat sina adressuppgifter.

Aamulehti skrev i lördags att Niinistö enligt Kommunikationsverket inte betalat tv-licens för sin Helsingforsbostad.

Tidningen skrev också att bland annat finansminister Jutta Urpilainen (SDP) skulle sakna tv-licens. Tidningen korrigerade senare sin information gällande Urpilainen och skrev att felet berott på att man fått tag på fel adress.

Enligt uppgifterna som Aamulehti samlat in har Jari Lindström (Sannf) inte ha betalat någon tv-licens över huvud taget.

Jari Myllykoski (VF), Vesa-Matti Saarakkala (Sannf) och Eero Reijonen (C) hade enligt Aamulehti inte betalat licensen för sina fasta bostäder.

Saarakkala meddelade per e-post till FNB att han betalat avgiften på sin hemadress, men påpekade att den inte stod i hans namn. På Aamulehti säger man att Saarakkala tidigare hävdat att licensen inte betalats i någon annans namn.

Licensavgiften måste betalas för varje bostad där det finns en tv-apparat. En person som bor ensam behöver däremot inte betala extra avgift för en andra bostad.