Foto: Hbl-arkiv/Dan Andersson

Riksdagsmän glömde betala tv-licensen

Åtminstone nio riksdagsledamöter har inte betalat tv-licens, rapporterar Aamulehti.

På basis av Kommunikationsverkets uppgifter har de flesta av dem inte betalat licensen för sin andra bostad.

Bland andra finansminister Jutta Urpilainen (SDP) och miljöminister Ville Niinistö (Gröna) har enligt uppgifterna glömt att betala tv-licensen för sina bostäder i Helsingfors. Båda ministrarna försäkrar ändå att de betalat avgiften.

Jari Lindström (Sannf) hade inte betalat någon tv-licens över huvud taget. Lindström sade att det uppstått förvirring om det var han eller frun som skulle betala. Han kontrollerade saken och det visade sig att ingen av dem tagit hand om avgiften.

Jari Myllykoski (VF), Vesa-Matti Saarakkala (Sannf) och Eero Reijonen (C) hade enligt Aamulehti inte betalat licensen för sina fasta bostäder. Saarakkala meddelade per e-post till FNB att han betalat avgiften på sin hemadress, men påpekade att den inte stod i hans namn.

Licensavgiften måste betalas för varje bostad där det finns en tv-apparat. En person som bor ensam behöver däremot inte betala extra avgift för en andra bostad.

Korrigering gällande riksdagsmöters obetalda tv-licenser

Enligt nya uppgifter har Ville Niinistö glömt bort att meddela Kommunikationsverket om ett adressbyte och hade därför betalat licensen för fel bostad. Niinistös medarbetare säger att ministern nu uppdaterat sina adressuppgifter.
Aamulehti har också korrigerat sin information gällande Jutta Urpilainen och skrev att felet berott på att man fått tag på fel adress.