Foto: Colourbox

Jämlik äktenskapslag kan stupa på startlinjen

Mycket tyder på att förslaget om jämlik äktenskapslagstiftning inte går vidare under den här regeringsperioden.

Om en dryg månad tas motionen om jämlika äktenskap upp till remissdebatt i riksdagen. Därefter är den sannolika adressen lagutskottet. Det är ändå ingen självklarhet att utskottet behandlar motionen.

– Den beredning som görs för regeringspropositioner saknas i motionen. Det betyder att utskottet ska ta hand om det jobbet. Så om vi börjar behandla den tar det väldigt mycket av utskottets tid, säger lagutskottets ordförande Anne Holmlund (Saml).

Holmlund vill i det här skedet inte ta ställning till hur det går efter att motionen landar i lagutskottet. Särskilt positiv verkar hon ändå inte.

– Jag hittar ingen allmän princip som vi borde ta i beaktande.

Namn från många partier

Motionen saknar nämligen de element som förpliktigar utskottet att behandla frågan: den är inte en regeringsproposition och den har inte samlat 100 underskrifter i riksdagen.

Riksdagsmotionen med 76 underskrifter är ändå inte vilken motion som helst. Den tangerar ett brännbart samhälleligt ämne och bland undertecknarna finns ledamöter från alla riksdagsgrupper utom kristdemokratiska riksdagsgruppen och Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Med finns också tunga ministernamn.

Av lagutskottets sjutton medlemmar är det bara sex som har undertecknat motionen, Johanna Ojala-Niemelä (SDP), Aino-Kaisa Pekonen (VF), Jaana Pelkonen (Saml), Antti Lindtman (SDP), Kristiina Salonen (SDP) och Jani Toivola (Gröna).

– Jag hoppas innerligt att majoriteten anser att motionen ska tas upp till behandling. Den har fått så mycket uppmärksamhet. Folk vet också vilket rabalder det blir om den inte behandlas, säger Jani Toivola.

Utskottskollegan Johanna Jurva (Sannf) är av annan åsikt.

– Det är inte nödvändigt att behandla motionen.

Jurva säger att hon är för samma rättigheter som för heteropar i äktenskap, men tycker att det blir en knivig fråga när man kommer in också på adoptionslagen.

– Jag hoppas att lagen får ligga tills samhället är moget för den.

Tror du att utskottet kommer att behandla lagen?

– Jag har en känsla av att vi inte kommer att göra det.

Tveksam till behandling

Också Kristiina Salonen (SDP) är skeptisk till att motionen kommer att behandlas. Hon hör själv till undertecknarna och kommer att tala för att motionen bereds på ett adekvat sätt.

– Jag tror att vi kommer att rösta och det är inte säkert att det blir ett positivt resultat.

Kristdemokraterna är den riksdagsgrupp som står enad mot en lag om jämlika äktenskap. Riksdagsgruppens ordförande Peter Östman sitter också i lagutskottet och han kommer inte att föreslå behandling.

– I och med att namnen är under 100 brukar utskotten inte bereda frågan.

Östman ser inget behov av en ny lag.

– Man hänvisar till jämlikhet, men också den nuvarande lagstiftningen är jämlik. Vi skulle uppnå samma sak med en ändring av släktnamnslagen.

Om det handlar om så små skillnader, varför kan lagen inte vara lika för alla?

– Vi ska inte ändra på den långvariga traditionen med äktenskap. Äktenskapet är mellan man och kvinna.

Tre motiveringar

Det är främst tre orsaker som kommer upp bland motståndarna till lagen om jämlika äktenskap. Den förs­ta är argumentet att äktenskapet är mellan man och kvinna, det andra att man inte ville ge adoptionsrätt till homosexuella par i samband med vigselrätt och det tredje att man inte vill gå emot det man kom överens om i regeringsförhandlingarna då Kristdemokraternas krav var att ett sådant lagförslag inte skrivs in i regeringsprogrammet.

Av de utskottsmedlemmar som inte har skrivit under motionen vill sju i det här skedet inte ta ställning till om utskottet borde behandla motionen eller inte.

– För en gångs skull är en man från oppositionen av samma åsikt som regeringen, säger Centerns Arto Pirttilahti.

Han är emot en jämlik äktenskapslag, men vill vänta med att ta ställning till en eventuell behandling när lagen landar i utskottet.

Sannfinländarnas Kaj Turunen ser inga skäl till att utskottet ska behandla motionen, men säger sig heller inte ha något emot en behandling. Centerns Ari Torniainen säger att utskottet måste diskutera frågan tillsammans och nämner att ”det ju ändå är nästan 100 som undertecknat”.

Samlingspartiets Kari Tolvanen hör inte till dem som stöder den jämlika äktenskapslagen, men anser ändå att motionen skulle kunna behandlas.

– Äktenskapet är mellan man och kvinna. Men om motionen ska behandlas eller inte är en annan fråga.

SFP:aren Lars Gästgivars har inte undertecknat motionen, men säger sig vara beredd att göra det om adoptionsrätten inte finns med.

– Adoptionsrätt ska de inte ha, även om de kan vigas. Det är vi inte redo för, barnen skulle bli mobbade.

Valtema 2015

Vid Tammerfors universitet säger professorn i statsvetenskap Heikki Paloheimo att det inte är särskilt konstigt om lagutskottet beslutar att inte behandla motionen.

– En måttlig del av riksdagspropositionerna förblir obehandlade. Då handlar det antingen om tidsbrist eller om att man anser att det inte är sannolikt att lagen går vidare. Men med 76 underskrifter är det svårt att hänvisa till det, därför kommer det här att skapa politiska spänningar.

Om motionen inte behandlas i utskottet kommer det enligt Paloheimo att leda till att glappet mellan de två olika lägren blir ännu större. Motionen väcker mycket känslor och är speciell just för att den inte följer partiindelning, annat än för Kristdemokraternas del. En annan aspekt som gör att den sticker ut är att motionen diskuterades redan under regeringsförhandlingarna. Paloheimo tror ändå att de ledamöter som säger att de inte vill gå emot Kristdemokraterna genuint kan vara av den åsikten.

– Efter svåra regeringsförhandlingar är det naturligt att man vill understryka konsensus inom rege­ringen.

Om motionen förblir obehandlad nu, vad betyder det för framtiden?

Det betyder att de jämlika äktenskapen är ett klart valtema i riksdagsvalet 2015. Den här motionen behandlas inte bara som en separat fråga utan det handlar också om interna frågor inom regeringen och om hur riksdagsledamöterna ska klara sig i kommande val.