Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Svenskt kandidattest över förväntningarna

När de svenskspråkiga tidningarna i Finland lanserade sitt gemensamma kandidattest inför presidentvalet räknade man med 20 000 användare. Men de blev många fler än väntat.

Det blev ett nästan dubbelt så stort antal läsare än vad tidningarna väntat sig: 37 097 personer gjorde kandidattestet.

– Jag tror att folk i allt högre utsträckning gör kandidattest. Man söker information på webben om valet. Vi såg till exempel att många gick in och gjorde kandidattestet under själva valdagen innan de gick och röstade, säger Johanna Törn-Mangs, chef för digitala medier på KSF Media.

Kandidattestet var en gemensam satsning av Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östra Nyland, Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Åbo Underrättelser, Åland och Nya Åland.

– Det går bra att samarbeta om tekniska lösningar där informationen är ungefär den samma. Till exempel inför presidentvalet fungerade samma frågor i flera delar av landet, fortsätter hon.

I nuläget finns det inga liknande samarbeten inprickade, men Törn-Mangs utesluter ingenting.

Alla presidentkandidater svarade i det gemensamma testet, som är det första i sitt slag. Tio frågor var gemensamma medan KSF och HSS media lade till varsitt frågebatteri på fem frågor.

Frågorna togs fram av redaktionerna under ledning av Hufvudstadsbladets redaktionschef Lena Skogberg, Vasabladets politiska redaktör Henrik Stenbäck och Åbo Underrättelsers chefredaktör Torbjörn Kevin.