"Jag visste inte att jag hade en så här bra make"

–Jag visste att jag hade en bra make, men jag visste inte att jag hade en så här bra make, sade Pekka Haavisto vid en presskonferens.

De grönas presidentkandidat tackade ännu på måndagen sin man Antonio Flores för hans stöd under valkampanjen.

Haavisto anser att Flores fann sig bra i att finländarna vill veta hurudan den eventuella nästa presidentens make är och hur han ser på saker och ting.
–Han lyckades på ett helt fantastiskt sätt beskriva sin egen roll och svarade bra på frågorna, sade Haavisto.

Haavisto mindes hur han stolt hörde på vid sidan om när hans make, som är från Ecuador, gav intervjuer till ecuadorianska och argentinska medier och berättade om vädret och stämningen i Finland.
–Förhoppningsvis har Finlandsbilden nu blivit lite klarare i de latinamerikanska medierna och i övriga världen tack vare honom.

"Sexuell läggning avgjorde inte"

Haavisto tror inte att kandidaternas sexuella läggning var det som avgjorde valet.
Han tror att väljaren fattar sitt beslut utgående från en helhetsbedömning, men för en del väger någon aspekt tyngre än för andra.
–Det var inte där som frontlinjerna gick. Säkert fanns det väljare som tänkte att de inte kan stödja en sådan här kandidat eller kanske en del stannade hemma, sade Haavisto.
Å andra sidan gissar Haavisto att han också fått röster av väljare som verkligen fått fundera på om de kan rösta på honom.
–Bland de över en miljon människor som röstade på mig finns det många som har fått kliva över en stor tröskel i den här frågan.

Halonen inte bara kvinna

Risto Uimonen, som varit Yles valexpert, hade gjort den bedömningen att Haavistos homosexualitet avgjorde valet till Niinistös fördel. Uimonen är känd som ordförande för Opinionsnämnden för massmedier.

Haavisto jämförde den diskussionen med hur man i tiderna sade att Tarja Halonen valdes till president för att hon är kvinna.
Om sina egna planer för framtiden sade Haavisto bara att han tänker fortsätta som riksdagsledamot. Han har lett De grönas riksdagsgrupp och väntas fortsätta med det också efter utnämningsmötet nästa vecka