Foto: Hbl/Fredrik Gjerde. Valfunktionär Johanna Kapri lyckas med konststycket att knyta en knut i minus 29 grader.

Vallokalerna vaknade långsamt till liv

Kylan var ett precis lika stort samtalsämne som presidentkandidaterna när vallokalerna slog upp sina dörrar klockan nio. Hbl.fi:s Fredrik Gjerde kände av stämningen under morgonen.

Presidentvalets andra omgång inleds om fem minuter. Det står "Röstningsområde 13A" på skylten utanför Lilla parlamentet jämte Riksdagshuset och inte en själ syns till. Det krävs inget geni för att lista ut att svaret står att finna på termometern. Det lilla röda strecket har valt att stanna på minus 29 grader celsius. De försiktiga köer som väntade när portarna öppnades till första valomgången lyser den här gången med sin frånvaro.

Av valområdets 2 766 röstberättigade valde 1 146 att förhandsrösta. De resterande 1 630 ska förhoppningsvis passera genom valbåsen under loppet av de närmaste elva timmarna.

Plötsligt knackkar Kari Poikela på axeln och vill komma förbi. Han når dörrhandtaget i exakt samma stund som visaren slår över till 9.00. Som tåget. Om nu tågen gått i tid.

– Jag är här klockan nio var gång. Jag bor alldeles i närheten, säger han.

Längre än så blir inte samtalet med dagens första väljare. I precis samma höga tempo som han rusade in i värmen fortsätter han in i vallokalen. När frusna ben väl fått upp farten tar det en stund för dem att sakta in.

Johanna Kaprio sitter och tittar ut över den tomma vallokalen. Det här är femte valet som hon jobbat som funktionär i en vallokal.

– Ingen fara, det här är lugnet före stormen. I första omgången i år var det också otroligt lite folk så här tidigt, och det slutade ändå med att 86,5 procent kom och röstade innan dagen var över, säger hon.

Är det kylan som gör att folk ligger kvar under täckena, tror du?
 – Nja, kanske det. Jag tror nog att det har att göra precis lika mycket med vad man hade för sig i går kväll. Efter Vinterklassikern vill många sova! Det är ganska typiskt att de äldre kommer in på morgonen. Skaran är blandad mitt på dagen och så kommer till sist ungdomarna springande fem minuter i åtta. 

Hannele Huhtala skyndar in i värmen. Hon motbevisar teorin om att det är de allra mest övertygade Haavisto- eller Niinistöanhängarna som når vallokalerna först. Hon har kommit för att, som hon själv uttrycker det, välja mellan pest eller kolera.

– Jag har faktiskt fortfarande inte bestämt mig. Antagligen väljer jag kandidat i samma stund jag går in i båset. Fast mest troligt slutar det med en blankröst, säger hon.

Känns det viktigt för dig att rösta även om kandidaterna inte faller dig i smaken?
– Absolut. De allra flesta av mina vänner är lagda åt vänster, och trivs därför inte med någondera av kandidaterna. De stannar hemma och det tycker jag är väldigt tråkigt. Att rösta blankt är också viktigt för att visa var man står.

En herreman lika bister som vädret stannar till efter avlagd röst och berättar att han inte låtit sig påverkas det minsta av valkampanjerna.

– Jag vet sedan länge vem jag skulle rösta på. Sedan är det så typiskt inför valen i Finland att vi väljer att ta upp frågor som presidenten inte har det minsta med att göra. Det är skillnad i USA där presidenten har verklig makt på många plan i samhället. Det vi gör här motsvarar ungefär om svenskarna skulle välja kung.

Att Hbl skulle få skriva ut namnet eller ta en bild av mannen kommer inte på fråga.

– Skriv du "En gammal man" som signatur, säger han och vinkar farväl.

Han är långt ifrån ensam om att inte vilja synas på bild i samband med röstandet. Väljare efter väljare talar gärna men tackade artigt men bestämt nej när kameran plockas fram. I synnerhet de äldre. En säkerhetsvakt som stått och sett på erbjuder till sist en förklaring:

– Du vet väl hur viktigt det är för många att klä upp sig innan de går och röstar? Det är nog där skon klämmer. Det är inte så lätt att se fin ut när man byltat på sig fem lager kläder som en eskimå.

Resultatet i tiotiden

Vallokalerna landet över håller öppet sedan 9 på morgonen fram till klockan 20. Viktiga klockslag under kvällen är klockan 20 då vallokalerna stängs och resultatet av förhandsröstningen bör vara klart, klockan 21 då vi vet hur stort valdeltagandet var och cirka klockan 22 då vi vet vem vi kallar för president de närmaste sex åren.


 

Vem röstade du på i presidentvalets andra omgång?