Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa. Sauli Niinistö besökte äben Itäkeskus köpcentrum under gårdagen.

Haavisto och Niinistö kämpade in i det sista

Presidentkandidaterna gjorde i går en sista kraftansträngning i huvudstadsregionen. Sauli Niinistö var först ut i nöjescentret Flamingo i Vanda medan Pekka Haavisto valde att träffa mc-entusiaster på Mässcentrum.

Ett hundratal Niinistöanhängare väntar vid 11-tiden på sin kandidat vid en ballongprydd scen i nöjescentret Flamingo i Vanda. Samlingspartiets Sauli Niinistö, som anländer direkt från Kyrkslätt, äntrar scenen för att en sista gång övertyga dem som inte ännu gjort sitt val.

– Jag har mycket att ge alla finländare. Ger jag mig in på något gör jag det helhjärtat.

Niinistö tar än en gång upp sina värderingar men påpekar att presidenten inte kan vara en förebild för gemensamma värderingar.

– Jag vill inte säga till någon att den måste ändra på sina värderingar. Men presidenten kan leda genom att framföra sina egna synsätt och se hur de tas emot.

Det bästa med kampanjen tycker Niinistö har varit att träffa så många människor, det jobbigaste att det emellanåt varit bråttom och dagarna krävt mycket koncentration. Trots att kampanjen, som omfattat över 250 tillställningar på 79 orter är inne på slutrakan, är han inte särskilt trött.

– Jag kunde fortsätta om det krävdes.

Från Flamingo ska Niinistö vidare till Vinterklassikern på Olympiastadion. Han vågar ändå inte riskera att i sista stund förlora röster bland hockeyfans och kringgår frågan om vem han hejar på genom att svara:

– Jaaa. Det andra laget.

Haavisto valde mc-mässa

De grönas Pekka Haavisto inledde dagen på Niinistös hemmaplan i Salo och Åbo. Strax före två anländer han till det lite överraskande valet, motorcykelmässan i Böle där tusentals mc-intresserade trängs av helt andra orsaker än presidentvalet. Enligt hans medarbetare Jari Hanska bad arrangörerna Haavisto komma. Så här förklarar han själv platsvalet:

– Hela min kampanj har varit överraskande. Jag har velat träffa olika sorts människor och bland annat besökt gruvor och kärnkraftverk. Här är jag också för att jag är intresserad av teknik.

Efter det här ska du följa med trav. Är det inte mer en Soinigrej? Fiskar du röster bland Sannfinländarna i sista minuten?

– Nej, det är finländarnas röster. Det är intressant att träffa annorlunda människor. Jag bjöd också in Timo Soini till tillställningen, men han tackade nej.

Det bästa med kampanjen tycker Haavisto, liksom konkurrenten, är människorna han mött under kampanjen.

– Det är många som sagt att Finland förändrats och att det är lättare att vara den man är. Det har varit en fin kampanj. Man ska inte bara stirra på galluparna. Det kommer ännu att ske något intressant på valdagen.

Läs vidare i dagens Hbl.