Foto: Hbl/Cata Portin

Läs hela chatten med Pekka Haavisto

Chatten med presidentvalskandidaten Pekka Haavisto (Gröna) är avslutad. Under en timme fick presidentvalskandidaten svara på frågor om så väl rallydrömmar som pälsnäring.

Chatten med Pekka Haavisto inför presidentvalets andra omgång bjöd på både lek och allvar. Visste du till exempel att presidentvalskandidaten en gång drömde om att bli rallychaufför? Eller att det vackraste ord han vet är finskans "kellarinovi"?

Den största delen av timmen Haavisto tillbringade med Hbl.fi:s läsare ägnades dock åt betydligt mer djupgående spörsmål. Klappar på ryggen varvades med kritiska frågor kring ämnesområden som tydligt låg de chattande besökarna varmt om hjärtat.

Finlands relation till Ryssland, ungdomsarbetslöshet, mänskliga rättigheter och censur på internet var alla ämnen som lyftes fram. Två områden som diskuterats flitigt i både vardagsrum och på internetforum de senaste veckorna - pälsnäring och sexuell läggning - hamnade givetvis även de i fokus.

Signaturen Jean undrade om det är klokt att avveckla en pälsnäring som till stor del håller Österbotten flytande?

– Djurens rättigheter och näringslivets intressen är här mycket svåra att få att mötas, konstaterade Haavisto. Jag är ändå för kompensation för de ägare som byter bransch.

Signaturen Johnny undrade om Haavisto som homosexuell verkligen kan representera Finland överallt i världen, med tanke på att vissa länder ser det som någonting brottsligt.

– Jag har inom olika positioner i FN och EU arbetat i länder där homosexualitet var ett brott. Där har aldrig uppstått något problem att arbeta. Som president ska jag besöka de länder som bjuder in mig, svarade Haavisto.

Läs hela chatten med Pekka Haavisto här.

I morgon chattar Sauli Niinistö med Hbl.fi:s läsare med start ca klockan 12.45.