Foto: Tor Wennström

Hbl-chef blir direktör för Svenska Yle

Nu är det klart vem som blir högsta chef vid Svenska Yle. Det blir Marit af Björkesten, biträdande chefredaktör vid Hufvudstadsbladet.

Marit af Björkesten, 41, efterträder Annika Nyberg Frankenhaeuser som i fjol utnämndes till mediedirektör vid Europeiska rundradiobolagens organisation, EBU.

– Jag ser mycket fram emot det nya jobbet. Yle är i ett intressant skede. Mediebolagen förändras i snabb takt och public service är viktigare än någonsin. I och med Yleskatten blir det viktigt att definiera uppdraget tydligt för alla finländare. Det är något jag ska ta itu med, säger af Björkesten som börjar på Yle i början av mars.

af Björkesten är nu chef för ledar- och debattavdelningen vid Hufvudstadsbladet. Som biträdande chefredaktör sedan 2009 har hon också lett utvecklingsarbetet vid tidningen.

Hufvudstadsbladets chefredaktör Jens Berg kom till Hbl från svenska Yle i fjol och har en lång erfarenhet av rundradiobolaget. Han listar några av utmaningarna för af Björkesten.

– Trycket på den svenska direktören är stort. Den svenska andelen av budgeten är långt ifrån självklar för alla. Det behövs både diplomati och vassa armbågar. Som mediehus skiljer sig också Yle mycket från Hbl. Yle är betydligt mer tungrott, det är svårt att snabbt förändra saker i ett så stort bolag, säger Berg.

På Hbl inleds jobbet med att hitta en ersättare för af Björkesten.

– En extern rekrytering är inte utesluten. På kort sikt löser vi opinionsavdelningen så att den flyttar in direkt under mig och så hittar vi en intern kraft som kompletterar skrivarteamet på ledarplats, säger Berg.

Marit af Björkesten bor i Olars i Esbo med make och tre barn. Hon är politices magister från statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Hon är uppvuxen i Esbo.

 

Webbfråga: Vad är dina råd till svenska Yles nya chef? Svara i kommentarsfältet nedan!