Pekka Haavisto är kvinnornas favorit. Foto: Karl Vilhjalmsson

Forskare: Radikal förändring bland finlandssvenskarna

46 procent av finlandssvenskarna vill se Pekka Haavisto (Gröna) som president, medan en tredjedel stöder Sauli Niinistö (Saml) i söndagens val. Det visar en undersökning som Svenska Yle beställt. Jämfört med läget före första omgången har läget vänt, då låg Haavisto på fjärde plats med sex procent av rösterma.

– Det har hänt något stort bland finlandssvenskarna, säger samhällsforskaren Kjell Herberts vid Åbo Akademi. 

Samma webbpanel som i mitten av december gav Biaudet 33 procent av rösterna och Niinistö 23 procent, ger nu Pekka Haavisto 46 procent och Niinistö 34 procent. 

– Det har hänt något stort här, Haavisto har vunnit i popularitet och trovärdighet. Det handlar om värderingar, jag tror att finlandssvenskarna resonerar att det skulle vara bra för finlandsbilden att rösta på en person som står för tolerans. 

Pekka Haavisto är populärare än Sauli Niinistö i hela Svenskfinland. Mest stöd får han i huvudstadsregionen där två tredjedelar tänker rösta på honom medan en tredjedel ställer sig bakom Niinistö. 

Haavisto är även favorit bland kvinnorna, visar Yles enkät. 65 procent av de finlandssvenska kvinnorna stöder Haavisto medan männens sympatier fördelar sig jämnt mellan de båda kandidaterna. Äldre är mer benägna att rösta på Niinistö. 

16 procent av de som svarade på enkäten vet fortfarande inte vem de ska rösta på.

Svenskan viktigast

I undersökningen fick de svarande också ta ställning till vilka sakfrågor som är viktigast i valet. Kandidaternas inställning till svenska språket väger klart tyngst. Därefter följer synen på utrikespolitiken och de mänskliga rättigheterna.

Enligt de finlandssvenska väljarna är Haavisto bättre då det gäller frågor om bland annat rasism och minoriteter, medan Niinistö ses som starkast i frågor om näringslivets behov och säkerhetspolitik. 

Kandidaternas personliga egenskaper och erfarenheter upplevs ändå vara viktigare än sakfrågorna. 

500 finlandssvenskar har deltagit i undersökningen som gjorts av Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi. Urvalet är representativt vad gäller kön, ålder och region. 

I tankesmedjan Magmas och Svenska Yles gemensamma enkät från mitten av januari fick Niinistö 31 procent av finlandssvenskarna bakom sig, Biaudet 23 procent och Haavisto bara fyra procent.