Ly Tran var en av de få demonstranterna som protesterade mot Guggenheimplanerna. Foto: Benjamin Suomela

Kräver folkomröstning om Guggenheim

Guggenheim ska inte byggas och upprätthållas med offentliga medel. Det var kontentan då några Guggenheimmotståndare samlades för en protest vid Havis Amanda i dag.

– Det här är inte rätt tidpunkt för att satsa på Guggenheim. Nedskärningar görs inom bildningsväsendet och sjuk- och hälsovården. Samtidigt klarar staden knappt av att underhålla sina egna museer, hur kan man då ha råd med Guggenheim? frågar sig Ann-Cristin Quagraine.

Hon är en av ett dussin personer som kommit till Havis Amanda för att protestera mot planerna på att inrätta ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Trots att protesten på förhand fått en del synlighet i medierna är demonstranterna få. För en gångs skull är majoriteten faktiskt finlandssvenskar.

– De uppskattade besökssiffrorna till Guggenheim-museet känns optimistiska, säger Nina Biström.

– 63 procent av inkomsterna härstammar från besökarna. Om det kommer färre besökare blir kostnaderna ännu högre än beräknat, säger Touko Niinimäki.

Han tycker att Guggenheimstiftelsen själv kunde satsa mer pengar på projektet i stället för att staden skall stå för nästan hela notan.

– Jag tycker man hellre kan satsa på den konst, de konstnärer och museum som redan finns, säger Nina Biström.

Bland demonstranterna hörs också många förslag för hur man kunde satsa Guggenheimpengarna på den sociala sektorn i stället.

– Pengarna behövs mer på andra ställen. Inte minst inom vården, säger Kevin Mikael Gibbs.

Efterlyser folkomröstning

Touko Niinimäki samlar in underskrifter för att få till stånd en folkomröstning om Guggenheim i Helsingfors. 25 000 underskrifter behövs för att man skall kunna kräva en folkomröstning.

– Kultur är allas sak. Jag har fått bilden av att det främst är vissa beslutsfattare som vill driva igenom projektet. Invånarna i Helsingfors borde få vara med och bestämma vad våra pengar ska användas till, säger han.

– Beslutsfattarna är anställda av medborgarna. Politikerna måste ha medborgarnas godkännande för att använda så här mycket pengar på ett museum, säger Kevin Mikael Gibbs.

Många deltagare i protesten poängterar att det inte är Guggenheim i sig som är problemet. Om pengarna kan fås från den privata sektorn är det inga problem.

– Men den vackra omgivningen på Skatudden lämpar sig inte för något skrytbygge, anmärker en förbipasserande.