Stefan Wallin. Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Wallin röstar på Niinistö

Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin, och kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen stöder samlingspartiets kandidat Sauli Niinistö i den andra omgången av presidentvalet.

Försvarsminister Stefan Wallin uttalar sitt stöd för Sauli Niinistö i en tidningskolumn. SFP:s partiordförande rubricerar kolumnen med "Det kan bara sluta lyckligt" och skriver att han anser att båda kandidaterna, Niinistö och Pekka Haavisto, är nationellt och internationellt meriterade samhällsbyggare. 

Wallin skriver att han känner bägge kandidaterna väl och att han röstar i en trippelroll och utgår från en helhetsbedömning: "som fri väljare, partiledare och nära arbetskamrat till den, som blir försvarets nya överbefälhavare.

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen uppgav i dag för Yle att hon röstar på Sauli Niinistö (Saml) i presidentvalets andra omgång.

Räsänen beslöt sig för att rösta på Niinistö trots att hon inte håller med honom på alla punkter. Hans värderingar ligger ändå närmare hennes än vad De grönas Pekka Haavistos värderingar gör.

Enligt Räsänen kom KD redan i somras överens om att inte rekommendera någon viss kandidat för sina partimedlemmar.

Timo Soini meddelade på fredagen att han röstat på  Sauli Niinistö efter att han träffat honom på torsdagen.

Soini  uppgav tidigare att han inte avslöjar vem han röstar på förrän vallokalerna stängt på valdagen. Under första omgångens valkväll  lät han även förstå att han röstar på Pekka Haavisto, en uppgift som han på fredagen  dementerade.  Han kallade det hela för ett missförstånd som uppkommit på grund av hans  "dåliga svenska".

Eva Biaudet svarade inte på FNB:s förfrågan på lördagen. Paavo Väyrynen (C) har inte i offentligheten tagit ställning för någon av de kvarvarande kandidaterna..

 

 


 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.