Stefan Wallin. Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Wallin röstar på Niinistö

Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin, och kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen stöder samlingspartiets kandidat Sauli Niinistö i den andra omgången av presidentvalet.

Försvarsminister Stefan Wallin uttalar sitt stöd för Sauli Niinistö i en tidningskolumn. SFP:s partiordförande rubricerar kolumnen med "Det kan bara sluta lyckligt" och skriver att han anser att båda kandidaterna, Niinistö och Pekka Haavisto, är nationellt och internationellt meriterade samhällsbyggare. 

Wallin skriver att han känner bägge kandidaterna väl och att han röstar i en trippelroll och utgår från en helhetsbedömning: "som fri väljare, partiledare och nära arbetskamrat till den, som blir försvarets nya överbefälhavare.

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen uppgav i dag för Yle att hon röstar på Sauli Niinistö (Saml) i presidentvalets andra omgång.

Räsänen beslöt sig för att rösta på Niinistö trots att hon inte håller med honom på alla punkter. Hans värderingar ligger ändå närmare hennes än vad De grönas Pekka Haavistos värderingar gör.

Enligt Räsänen kom KD redan i somras överens om att inte rekommendera någon viss kandidat för sina partimedlemmar.

Timo Soini meddelade på fredagen att han röstat på  Sauli Niinistö efter att han träffat honom på torsdagen.

Soini  uppgav tidigare att han inte avslöjar vem han röstar på förrän vallokalerna stängt på valdagen. Under första omgångens valkväll  lät han även förstå att han röstar på Pekka Haavisto, en uppgift som han på fredagen  dementerade.  Han kallade det hela för ett missförstånd som uppkommit på grund av hans  "dåliga svenska".

Eva Biaudet svarade inte på FNB:s förfrågan på lördagen. Paavo Väyrynen (C) har inte i offentligheten tagit ställning för någon av de kvarvarande kandidaterna..