Test Lumia 800: En vass lur som kräver finlir

Nokias nyaste smarttelefon Lumia 800 börjar officiellt säljas på onsdag i Finland. Hbl testade mobilen – som Nokia har stora förväntningar på – i en vecka.

Test

”Är det där den nya Lumia?” lyder kommentaren när jag tar fram Nokialuren bland vänner och bekanta. Det om något vittnar om att gemene finländare har skyhöga förväntningar på den här smarttelefonen.

Min första reaktion när jag greppar Lumia är: Vad skönt att det inte är en vanlig strykful Nokia. Jag är benägen att hålla med de engelskspråkiga recensenterna som kallar Lumia för en ”ursnygg maskin” (The Guardian) och en ”minimalistisk upplevelse” (tekniksajten Engadget).

Skärmen med amoled-teknik och operativsystemet WP7,5 (Windows Phone 7,5) är en vass kombination. Nokias egen version av skärmtekniken som de kallar clearblack gör det lättare att läsa skärmen utomhus. I jämförelse ser färgerna på apparna i en Iphone 4S matta ut och den svarta färgen blir grådaskig.

Det känns fräscht att navigera mellan de stora och aktiva plattorna i operativsystemet WP7,5. De kvadratiska startplattorna reagerar bland annat när nyheter och väder uppdateras samt när det händer något på dina vänners Facebookprofiler.

Men det finns svagheter i telefonen:
Ingen kamera på framsidan, vilket i praktiken omöjliggör videosamtal.
Trög surfning i Internet Explorer och när du går in på Lumias radiokanaler.
• Det är fint att kalendern importerar evenemang från Facebook, men de som spänner över flera veckor hänger envist kvar i kalendern tills du meddelar att du inte deltar.
Facebook-appen visar inte genast svar till dina kommentarer eller meddelanden. Dessutom känns det som om bara vissa av vännernas statusuppdateringar visas.
Mac-datoranvändarna blir grovt diskriminerade när de använder Lumian. Programmet Zune – ungefär motsvarigheten till Itunes – ställer till med problem. Utan det nyaste operativsystemet på Mac blir du utan Zune.
Steget mellan 0 och 1 på volymknapparna lämnar mycket att önska. Volymen är rätt hög på nivå ett när man lyssnar via telefonens högtalare. Jag saknar en smidig övergång.

Lumia har också styrkor, till exempel:
• Microsoft Office med samma skrivvänliga kursor som i Word.
• Över hundra skräddarsydda musikkanaler som du också kan lyssna på offline. Utbudet är stort men inte vattentätt; jag har tvingats lyssna på ett antal jullåtar.
• Dina kontakter importeras från Facebook och Windows Live, vilket gör det lättare för dig att ringa eller mejla dem du inte har sparade i din e-post.
 

Faktafel i Lumiarecensionen

I recensionsvideon talas det om Windows Phone 9, självklart heter operativsystemet Windows Phone 7,5. Och Nokia köpte Navteq, inte Navecon.