Foto: Tor Wennström

Nordliga centerröster söker nytt hem

– Vi har varit besvikna över att Väyrynen inte gick vidare. Han är en gammal räv och den mest erfarna av dem alla, säger Kauko Tauriainen. Hbl är på besök i den nordligaste kommunen i Uleåborgs valkrets: Kuusamo, en gammal centerbygd.

– Vi har varit besvikna över att Väyrynen inte gick vidare. Han är en gammal räv och den mest erfarna av dem alla, säger Kauko Tauriainen.
Klockan är strax före åtta på morgonen och Tauriainen dricker morgonkaffe på en bensinmack nära centrum av Kuusamo tillsammans med Teuvo Määttä och Aimo Mustaniemi. Det är här det lokala pensionärsgänget i Kuusamo samlas varje morgon klockan sex för att diskutera politik och andra dagsaktuella frågor.

Som den nordligaste kommunen i Uleåborgs valkrets är Kuusamo en gammal centerbygd. Av 43 platser i stadsfullmäktige innehar Centern 28 och om Kuusamoborna fick bestämma skulle vi redan ha en ny president. Nämligen Paavo Väyrynen.

– Det är nog svårt för många här att välja kandidat nu och många låter bli att rösta, säger Tauriainen.

För de här herrarna är det ändå självklart att rösta. Mustaniemi håller fast vid valhemligheten, medan Tauriainen och Määttä gärna avslöjar vem de röstar på, nämligen Sauli Niinistö. Det valet var inte svårt.

– Så pass konservativ är jag att jag inte kan rösta på någon som lever i ett registrerat partnerskap. Fast samhället blir ju mer tolerant hela tiden, säger Tauriainen.

Jämför med valet 2000

En bit bort, på Koillissanomats redaktion, står chefredaktören Petri Karjalainen och bläddrar i gamla tidningar. Han tror att stora delar av Väyrynens röster som nu söker nytt hem kommer att gå till Niinistö.

– Jag tycker att man ganska långt kan jämföra läget med hur det var 2000 när Esko Aho (C) stod mot Tarja Halonen (SDP) i andra valet. Folk här ser i mycket samma saker i Pekka Haavisto som de såg i Halonen.

År 2000 tog Aho 74,7 procent av rösterna i Kuusamo medan den nationella vinnaren Halonen fick 25,3 procent av rösterna. I Koillissanomat från 7.2.2000 berättar huvudrubriken att ”Finland fick en kvinnlig president” medan en nästan lika stor artikel bredvid rapporterar att bygden valde Aho. Sex år senare stod Niinistö mot Halonen som då fick 65 procent av rösterna.

– Då var hon sittande president och hade därför ett högre stöd än hon annars hade haft.
Karjalainen tror därför att resultatet om en vecka mer kommer att likna det för tolv år sedan, även om man måste ta i betraktande att Halonen då stod mot en centerpartist.
Han tippar på ett lite lägre valdeltagande än i första omgången. Men någon massflykt från valurnorna i Kuusamo tror han inte på.
– De flesta resonerar att de ska rösta trots att det gäller att välja mellan pest och kolera.

Hur nära känns Haavisto och Niinistö för invånare i norr?
– Som sydfinländare känns de nog avlägsna bägge två. Niinistö är ju från Åboland, men här ses han som en från huvudstadsregionen.

Handel och försvar
Hundra meter längre bort på samma gata dricker Riitta Kivimäki en kopp kaffe.
– Jag är irriterad över att det talas om att Niinistö skulle se till bara södra Finlands intressen. Med sina handelsrelationer skulle han upprätthålla landsbygden. Presidenten lägger ju sig i handelsrelationer och vi har mycket ryssar här.

Vi befinner oss 800 kilometer från Talludden, men alldeles invid ryska gränsen. Och det är en viktig fråga för Kuusamoborna, också när man väljer president, säger Riitta Kivimäki.

– Vi väljer ju samtidigt försvarsmaktens överbefäl.

Kivimäki sitter på Café Niinistö tillsammans med Antti Leivo, Markku Knuuttila och Kaarlo Wedman. Ett sådant finns också här, liksom på ett hundratal orter i Finland samt i Eskilstuna i Sverige, Fuengirola i Spanien och i Lantana i Florida.

Det är inte många orter i norr som kan glädja sig åt besök av en framtida president mellan första och andra omgången: Haavisto har besökt Rovaniemi och Kemi, Niinistö bara Uleåborg. Men med ett väloljat kampanjmaskineri och en diger budget är lösningen nära till hands: medan livslevande Sauli gör kampanj på annat håll, turnerar Papp-Sauli tillsammans med riksdagsledamöter i norr. Också Kuusamoborna fick besök av pappversionen i veckan och i torsdags reste Papp-Sauli med morgonflyget till Rovaniemi tillsammans med riksdagsledamoten Ben Zyskowicz, rapporterar en medpassagerare.

Någon kampanj för Haavisto syns inte i gatubilden Kuusamo. Ett samtal till kampanjbyrån bekräftar: det finns inte resurser att bygga ut ett nätverk i stil med Niinistös. I Uleåborg för De gröna ändå en aktiv kampanj.

Låg profil
Kuusamos mest kända gröna är stadsfullmäktigeledamoten Pekka Virtanen. Han passerade pensionsåldern för snart fyra år sedan men jobbar fortsättningsvis som lärare i biologi, geografi och hälsokunskap. Den nio kilometer långa vägen mellan hemmet och skolan avverkar han på skidor, varje dag.

– Vi har funderat att det är bäst att hålla låg profil gällande Haavistos kampanj. Han fick 7,9 procent av rösterna i första omgången, det är långt mer än De gröna någonsin fått i ett kommunalval i Kuusamo.

Virtanen resonerar att De gröna i Kuusamo kunde göra mer skada än nytta om de blandade sig för mycket i presidentspelet. Enligt Virtanen har Kuusamo-Gröna rykte om sig att vara radikalt Gröna. Men visst har man gjort en del kampanjarbete som att hänga upp affischer och gett intervjuer till lokaltidningar.

En annan orsak till att man ligger lågt är att det inte känns så meningsfullt att göra kampanj i Kuusamo. Ofta när De gröna ordnar en tillställning är arrangörerna de enda på plats, berättar Virtanen.
– Här finns nog Gröna. Men här är man Grön i smyg.


Papp-Sauli och anhängare. Riitta Kivimäki, Markku Knuuttila och Antti Leivo säger att närheten till Ryssland påverkar valet av kandidat.
Kuusamogrön. Pekka Virtanen bedömer att det är klokt att hålla låg profil i Haavistos kampanj.