LEHTIKUVA / AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Nye S-ledaren: Jag är för blödig för det här

– Jag är egentligen för blödig för sådant här, sade Stefan Löfven, svetsaren från Ångermanland, när han tog över som partiledare för Socialdemokraterna i Sverige. Applåderna ville aldrig ta slut.

STOCKHOLM
Men Stefan Löfven är inte så blödig som han låter påskina. Han är mannen som ska rädda Socialdemokraterna från sjunkande opinionssiffror, interna intriger och allmänt kaos efter Håkan Juholts korta tid som partiledare.
För att åstadkomma den saltomortalen behövs det en stålman.

Fram till i torsdags var det få som visste vem Stefan Löfven var, trots att han har lett Sveriges mäktiga metallarbetarfack i sex år.
Stefan Löfven tar över ett socialdemokratiskt parti som är nere för räkning. Han påbörjar det mödosamma arbetet med att lappa ihop partiet – med siktet inställt på att vinna riksdagsvalet och återerövra regeringsmakten 2014.

– Jag är så starkt övertygad om att Sverige behöver en socialdemokratisk politik, för vi har lösningarna på framtidens problem. Väljarna har inte vänt sig från vår politik utan från våra egna tillkortakommanden, sade Löfven.

Mammas pojke
Hur han lyckas återstår att se. Stefan Löfven, som kommer från den lilla byn Sunnersta utanför Örnsköldsvik, har hittills fått goda betyg. Han ger ett gediget intryck och har inte glömt bort varifrån han kommer. I går passade han på att hylla Örnsköldsviks ishockeylag Modo i sitt första stora politiska framträdande.
Åtminstone så här långt har ingen lyckats gräva fram några politiska lik ur Stefan Löfvens garderob.

När nyheten om att Stefan Löfven väljs till Socialdemokraternas ordförande spreds i torsdags blev hans mamma Iris Melander, 82, snabbt hans viktigaste stöd. På löpande band lovordade hon fostersonen i flera intervjuer. Stefan Löfven kom till Sunnersta i Ångermanland när han var knappt ett år gammal. Hans riktiga mamma, som bodde i Hägersten i Stockholm, hade inte råd att som ensam förälder ta hand om två små barn i 1950-talets Sverige.

Fostermamman Iris Melander hade ett avgörande inflytande när sonen valde Socialdemokraterna. Centerns ungdomsförbund ordnade populära discon i hembyn när Stefan Löfven var tonåring, något som mamman ogillade. Därför startade hon en SSU-avdelning i Sunnersta för att han och hans kompisar skulle få ett alternativ till Centerdiscot.

”Rätt lik Reinfeldt”
Men det är inte bara mamma Iris Melander som stöder Stefan Löfven. I går hade hela den socialdemokratiska makteliten rest till Stockholm för att hylla honom. En av dem var Göran Persson, tidigare partiledare:

- Han har som facklig förtroendeman stått upp för medlemmarnas intressen, hävdat vanliga arbetande människors rätt. Det är inga dåliga erfarenheter att ha med sig in i politiken.
Men hur kommer han att klara matchen mot statsminister Fredrik Reinfeldt?
– Jag vet inte hur det kommer att gå. De är rätt lika som personer. Båda är kontrollerade, men å andra sidan är deras bakgrunder väldigt olika, sade Persson.

Feminist
Stefan Löfven har som Metallordförande inte velat ställa upp på centrala kvinnopotter som inte gynnar lågavlönade kvinnor inom metallbranschen.
För många var det därför en viktig markering när han kallade sig själv feminist.
– Socialdemokratin är ett frihetsparti. Vi vill att alla – inte bara ett fåtal – ska kunna sträva efter sina drömmars mål. Vi vill riva hinder. Oavsett om det handlar om en gammaldags struktur eller glastak för kvinnor. Partivänner, jag är en övertygad feminist.
Han har också som fackordförande stött en fortsatt utbyggnad av kärnkraft. Nu rättar han sig in i ledet.
– Partikongressen har fattat ett beslut om att avveckla kärnkraften. Jag stöder det, men avvecklingen får inte ske till priset av jobben.