Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa/JJSN. Regeringsförhandlingarna 1995 går heta. Partiordförande och blivande justitieminister Sauli Niinistö lägger ut texten tillsammans med partiordförande och blivande miljöminister Pekka Haavisto. 

Niinistö drog hemåt som riksdagsman

Medan Sauli Niinistö som ny riksdagsman arbetade för byvägar och planskilda korsningar i Salo ansträngde sig Pekka Haavisto för att få pengar till alternativa tidningar och bostäder för unga.

Sauli Niinistö och Pekka Haavisto har väldigt mycket gemensamt. Bägge invaldes i riksdagen 1987. I några år skrev de flitigt motioner in­nan de fick viktigare uppdrag och inte längre som en dussinriksdagsman behövde höja profilen med att författa utsiktslösa budgetförbättringar.

Riksdagens elektroniska arkiv börjar 1989 så den första tidens aktivitet har inte beaktats i förteckningen.

Den stora skillnaden mellan presidentkandidaterna under deras första år i riksdagen 1989–1993 är att Niinistö ensam äskade pengar till olika lokala projekt i Saloregionen medan Pekka Haavistos projekt var mera nationella. Han fungerar också ofta som första undertecknare i en större grupp.

1994 upphör produktionen av motioner. Sauli Niinistö blev partiordförande 1994 och justitieminister året därpå. Under tiden som finansminister 1996–2003 var det Niinistös uppgift att säga nej till motioner som kunde innebära extra utgifter för staten, inte att producera egna.

Också om Pekka Haavisto föll ur riksdagen 1995 valdes han samma år till miljöminister. Partiordförande blev Haavisto till och med ett år före Niinistö, 1993. Haavisto och Niinistö debuterade däremot som ministrar samtidigt, i Paavo Lipponens första regering 1995.

1999 blev Pekka Haavisto utan synlig post i Finland och inledde sin karriär som fredsmedlare och observatör ute i världens krishärdar.

Sauli Niinistö fortsatte som finansminister i fyra år till. 2003 var det hans tur att anta större utmaningar som direktör för Europeiska investeringsbanken i Luxemburg.

Under hela den tid nedanstående förteckning omfattar representerade Sauli Niinistö ett regeringsparti medan Pekka Haavistos gröna parti var i opposition.