Snöröjning, Tapani Sallantaus gräver fram sin bil på Drumsö, Storsvängen. Foto: Niklas Tallqvist

Insnöade bilar ska skyllas husbolagen inte staden

Det utlovas ingen snö inom de närmaste dagarna och nästa vecka börjar man forsla bort snöhögarna. Många husbolag kräver att staden ska forsla bort den snö som de själva borde ta hand om.

För ett år sedan var snöläget i Helsingfors katastrofalt. En vecka kom det trettio centimeter snö. Då ryckte staden in och forslade bort snö i centrum också från trottoarerna trots att det är husbolagens uppgift.
– Det här gjorde vi eftersom det blev kaos i Helsingfors när husbolagen inte transporterade bort snöhögarna, säger Ville Alatyppö, byråchef på byggnadsverket.

I år är snömängden betydligt mindre, men problemen är inte borta för det.

– Vi har en extrem situation just nu. En del av husbolagen sköter sig, men vi har fått många samtal av husbolag som frågar när vi transporterar bort snöhögarna. De här husbolagen tänker inte lägga ut egna pengar utan vill att skattepengar används till att forsla bort den snö som de själva borde ta hand om.
Den snö som hopas invid trottoarerna när staden plogar gatorna är också husbolagens uppgift.
– Vi försöker samla snön i större högar på tomma platser. Tyvärr måste vi göra så här just nu innan vi kan transportera bort den.

Parkering på plogade gator
När Hbl kör genom Kampen, Eira, Ulrikasborg och Rödbergen tornar snöhögarna upp sig längs med många gator, speciellt de mindre. Vi ser många bilar som det blir besvärligt att gräva fram.
Hur många p-platser har försvunnit på grund av snön?
– Det rör sig troligtvis om fem procent. Men procenten minskar hela tiden.
Alatyppö rekommenderar att bi-listerna parkerar på gator som redan är plogade.

Drumsö under snö
Tapani Sallantaus på Storsvängen i Drumsö håller på att gräva fram sin bil ur snön.
– Den har stått här sedan i måndags. Jag har varit bortrest, säger Sallantaus medan han luckrar upp den hårt packade snön under bilen med en ishacka.
På högra sidan av gatan, där bilen är parkerad, ligger snön i höga drivor. Längs med hela gatan står många andra bilar fast i snön. Ännu värre ser det ut några kilometer bort på Klaravägen och Nordostpassagen, smågator som inte alls blivit plogade.

Drumsö hör inte till centrum, vilket betyder att staden ansvarar för alla snöhögar, också de på och bredvid trottoarerna.

– Staden plogar gatan och trottoaren och då tornar snön upp sig där emellan. Många parkeringsplatser har försvunnit. Det här är de enda …p-platser vi har, säger Sallantaus.
Vi träffar Heikki Kaarlo som skyfflar bort snö på Ehrensvärdsvägen. Han kör sin bobcat i hela Eira och nickar bekräftande när vi frågar om det är mycket jobb. Men några sura bilägare har han inte träffat.
– Jag har inte hört några klagomål. Däremot kommer de boende och tackar och är glada att jag kommer till deras gata.