Niinistö värvar väljare i Borgå. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Nyland viktigast för båda kandidaterna

Hittills har blickarna främst riktats mot norra Finland. Tanken är att de flesta nya rösterna kan erövras i de norra delarna av Finland där Paavo Väyrynen hade starkt stöd. Men en närmare titt på valstatistiken visar att intuitionen leder fel.

Orsaken är att det bor relativt få personer i exempelvis Lappland. Även om Sauli Niinistö och Pekka Haavisto bara fick 34,5 procent av rösterna i Lappland är de vilsna väljarna efter första valet bara 70 000.

Flest osäkra röster finns det däremot i Nyland, trots att Niinistö och Haavisto kammade hem 65 procent av rösterna redan i första omgången. Orsaken är att Nyland är landets största valdistrikt med 700 000 …väljare. 185 000 nyländska väljare röstade på någon annan kandidat än de två finalisterna i första omgången.

Vasa viktigt
Näst mest osäkra röster finns det i Vasa valdistrikt. Här röstade bara 38 procent på Haavisto eller Niinistö i första omgången. I andra omgången måste 155 000 väljare rösta på en ny kandidat.

I Uleåborg fick de två finalisterna bara 42 procent av rösterna. 150 000 röster är fria efter första omgången.
I Helsingfors fick Haavisto och Niinistö hela 72 procent av rösterna i första omgången. Trots det finns det många röster kvar att vinna, drygt 100 000. Helsingfors är landets näst största valdistrikt med 460 000 väljare.

 Läs resten av artikeln i  torsdagens HBL