Norge kan frysa ut Kina i Arktiska rådet

Norge kan stoppa Kina som vill få större inflytande över det strategiskt viktiga Arktiska rådet. Sverige är ordförande i rådet.

I över ett år har Kina hållit relationerna med Norge på fryspunkten. Orsaken är att norska Nobelkommittén gav fredspriset till Liu Xiaobo 2010.

"Diplomatiska källor" uppger för tidningen Aftenposten att Norge inte kan tänka sig en kinesisk observatörsplats så länge som Kina inte vill tala med Norge på andra områden.

Sveriges Arktis-ambassadör Gustaf Lind säger till TT att han inte känner till något om att Norge skulle försöka stoppa Kina.

Men beslut ska i princip ske i samförstånd och det innebär att Norge teoretiskt sett har vetorätt.

I rådet ingår förutom Sverige och de övriga nordiska länderna även USA, Ryssland, Kanada samt sex organisationer för ursprungsfolken.

Fallet Kina är känsligt eftersom Kina egentligen kräver medlemskap med beslutanderätt.

I partistyrda tidskriften Beijing Review slår statsvetaren Cheng Baozhi fast att det får vara slut med "maktmonopoliseringen".

- Det är otänkbart att ickearktiska stater ska kunna använda arktiska handelsvägar och arktisk energi utan att ha en roll i beslutsprocessen. Ett slut på Arktisstaternas monopol över arktiska angelägenheter är nödvändigt, slår Cheng fast.