Jenni Haukio. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Jenni Haukio vill jobba även som presidentfru

Jenni Haukio, hustru till Samlingspartiets presidentkandidat Sauli Niinistö, nöjer sig inte med representationsuppdrag om Niinistö väljs till president.

Hon är nu Samlingspartiets kommunikationschef och säger först att hon inte som presidenthustru kan jobba vid ett partikansli. Hon upplever ändå inte att hon måste ge upp sin karriär på grund av makens uppdrag.

– Så upplever jag det absolut inte. När det är tal om presidenten handlar det om mycket större saker än en enskild persons karriär och förehavanden, säger Jenni Haukio i en intervju för FNB.

Hon säger sig vara övertygad om att hon kan ta del i arbetslivet även under makens tid som president. Den nuvarande presidentens make Pentti Arajärvi är ett bra exempel på det.

– Men det är svårt att säga något konkret på förhand. Viktigast är i alla fall att man kan ge presidenten stöd i hans arbete.

Samtal och representation

Haukio anser att hon på flera sätt kan hjälpa presidenten att prestera maximalt. Hon kan göra det som samtalspartner, genom att ge praktisk hjälp eller genom att stå vid presidentens sida i hans representationsuppdrag.

Enligt henne måste det uppfattas som en hederssak att representera fosterlandet i rollen som presidenthustru.

– Man ska försöka handla i överensstämmelse med det. Om presidenthustrun kan bidra till vårt gemensamma bästa är det precis det jag försöker göra.
Haukio har inte särskilt studerat tidigare presidenthustrurs samhällsinsatser, men har stött på en del uppgifter om saken till exempel i samband med sina studier i politisk historia. Hon hör inte heller till dem som aktivast följer de europeiska kungahusen.

– Naturligtvis läser jag om sådant i finländska tidningar, men det är inte ett särintresse.

Inför den andra valomgången i presidentvalet har det varit tal om indelningen i konservativa och liberaler. Haukio vill i alla fall inte ge någon uppskattning om var hon själv och maken placerar sig på den axeln.

Fortsätter skriva
Haukios diktintresse har väckt en del uppmärksamhet. Hon har gett ut några diktsamlingar och tänker hålla fast vid hobbyn oberoende av hur presidentvalet går. Hon säger att många har kommit fram och talat om hennes diktböcker under valkampanjen.

– En del av dem har till och med kommit ihåg några rader från dem. Man märker klart att finländarna älskar lyrik.

Färre känner till att hon gärna fiskar, ett ett trevligt sätt att vistas ute i naturen, enligt Jenny Haukio, kanske blivande presidentfru. 

Hbl publicerar en intervju med Pekka Haavistos (Gröna) make Nexar Antionio Flores i morgon.