Foto: Colourbox

Var femte pizzeria fuskar med hygienen

För hög temperatur, för lång försäljningstid och smutsiga lådor bidrog till att ett flertal pizzerior fick underkänt då stickprov togs i Helsingfors.

– Det var förvånansvärt många, 20 procent, av de prov vi tog som inte höll måttet utan kan klassas som dåliga, säger livsmedelsinspektör Vilja Iivonen på Helsingfors stads miljöcentral.

Av proven klassas 71 procent som bra.

Miljöcentralen gjorde år 2010 stickprov på 97 pizzerior runt om i Helsingfors och tog sammanlagt 194 prov. De togs på kött, skinkstrimlor, champinjoner, räkor och tonfisk.
– Mest bekymrade var vi över att hitta listeriabakterier i många prov. Lyckligtvis understeg halten den kritiska nivån i nittio procent av de dåliga proverna. En liten mängd vållar inte några problem för friska personer. Har man dålig motståndskraft kan den leda till bekymmer. Å andra sidan dör listerian, liksom också andra bakterier, då pizzan värms upp, säger Iivonen.

Smutsiga lådor
Det största problemet var att livsmedlen förvarades för varmt. För att vara på den säkra sidan bör fyllningen hållas under + 6 grader.
En tredjedel av draglådorna där pizzafyllningen förvaras var smutsiga.
– Efter provtagningen gav vi råd om hur hygienen kan förbättras, till exempel genom att justera temperaturen och städa i lådorna. Efter det tog vi 38 nya prov och det visade sig att 8 av dem fortfarande var dåliga, säger Vilja Iivonen.

I år kommer miljöcentralen att granska de pizzerior som inte höll måttet, men också nya ställen.
Ifall pizzeriaägarna inte vidtar åtgärder för att förbättra hygienen på sina matställen kan miljönämnden ge dem böter.