”Haavisto utmärkt överbefälhavare”

Försvarsmaktens ex-kommendör amiral Juhani Kaskeala anser att civiltjänstgöraren Pekka Haavisto är fullt kompetent som överbefälhavare om han väljs till president. Haavistos civiltjänst är ett slagträ i valkampen.

– Jag har till och med förlänat Pekka Haavisto militärens förtjänstmedalj för hans goda insatser i samband med vår fredsoperation i Tchad, säger Juhani Kaskeala.
Ex-kommendören påpekar att president Tarja Halonen inte heller har gjort värnplikten, men det har inte hindrat henne att sköta uppdraget som överbefälhavare.

– ÖB har helt andra uppgifter än försvarsmaktens kommendör. ÖB har hand om försvars- och säkerhetspolitiska frågor. När president Halonen var närvarande och vi presenterade konkreta försvarsplaner så visade det sig att hon hade mycket goda kunskaper om det vi avhandlade.

– Varför skulle inte Haavisto… kunna sköta ÖB-uppdraget, undrar Kaskeala.

Motståndarna har tagit fasta på Haavistos civiltjänstgöring inför presidentvalets andra omgång. På Facebook och Twitter svallar debattens vågor höga. I går hakade Iltalehti på med en löpsedel som förkunnar att en ”Civiltjänstgörare inte duger till president”. Tidningen citerar sannfinländske riksdagsmannen Pentti Oinonen.
Oinonens egen militärgrad är soldat.
– Haavistos kompetens är helt tillräcklig. Han känner till och med ganska bra till försvarsmaktens strukturer och jag har alltid uppskattat hans sakkunskap i militära frågor, säger Kaskeala.

Amiralen minns hur Haavisto sökte upp honom inför sitt FN-uppdrag på Balkan i början av 2000-talet.

– Han bekymrade sig då för en viss ammunitionstyp med urankärnor. Han var mycket insatt i den frågan.
Haavisto har lett flera arbetsgrupper som kartlagt miljöskador i krigs- och konfliktzoner i Afghanistan, Gaza, Irak och Liberia. Senast har han jobbat som EU:s specialrepresentant i det oroliga Darfur i Sudan.

En debattör på internet påpekar att han har större erfarenhet av krigsskådeplatser än våra nuvarande generaler tillsammans.
– Pentti Oinonen borde känna till Haavistos sakkunskap. Haavisto har ju länge suttit med i bland annat riksdagens utrikesutskott.
– Det är möjligt att hans civiltjänst kan irritera ivriga reservister, men någon nackdel är det inte för skötandet av ÖB-uppdraget. Å andra sidan kan man säga att Sauli Niinistö som är kapten i reserven har en viss fördel av det, men att Haavisto inte har den erfarenheten är ingen nackdel, säger Kaskeala.