Foto: Lehtikuva/AFP/John Thys. Finansminister Jutta Urpilainen och Jean-Claude Juncker, ordförande för Eurogruppen.

Finlands ansvar i stabiliseringsfonden ökar inte

Enligt finansminister Jutta Urpilainen (SDP) garanterar den nya lösningen att en kvalificerad majoritet inte kan öka Finlands ekonomiska ansvar i fonden mot landets vilja.

EU-ländernas finansministrar enades om saken under ministermötet i Bryssel.

I toppmötet i december var Finland det enda landet som krävde enhälligt beslut i ESM. För de andra länderna dög det med en 85 procents majoritet.

Att godkänna beslut med kvalificerad majoritet hade enligt grundlagen krävt stöd av två tredjedelar av riksdagen, vilket regeringen inte hade kunnat få utan oppositionens stöd.

– Besluten om Finlands ansvarsförbindelser kommer att fattas enhälligt även i fortsättningen, sade Urpilainen i Bryssel.

Urpilainen hoppas att grundlagsutskottet ger förändringarna i avtalet sitt godkännande, så att riksdagen kan ratificera avtalet med enkel majoritet.

Meningen är att avtalet kring den permanenta fonden ska få sitt slutliga godkännande under EU-toppmötet i Bryssel om en vecka. Fonden ska tas i bruk nästa sommar.

Tvisten kring beslutsfattandet är ändå bara en liten detalj på ärendelistan för det två dagar långa ministermötet. Ministrarna ska också diskutera Greklands situation och de privata placerarnas ansvar, euroländernas sänkta kreditbetyg samt ett övergripande avtal om skärpt finanskontroll i hela EU. 

Lagarde krävde årgärder

Tidigare under måndagen  krävde Internationella valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde mer åtgärder mot skuldkrisen i euro-området. I ett tal i Berlin efterlyste Lagarde att ECB sänker sina räntor samt att euroländerna stärker stabilitetsmekanismen och tar i bruk euroobligationerna.

Dessutom sade Lagarde att IMF behöver ytterligare 500 miljarder dollar för att hålla krisländerna på fötter. Enligt Lagarde finns det risk för en isolering som liknar den på 1930-talet om inte beslutsfattarna skrider till verket. På 30-talet slutade det med depression och världskrig, påminner Lagarde.

Trots att mycket redan gjorts i euroområdet är åtgärderna enligt Lagarde ännu inte tillräckliga. Lagarde uppger att IMF sänker sina tillväxtprognoser för stora delar av världen på tisdag.