Ny kampanj sparkade i gång genast och nu är Haavistos man Antonio Flores med. Lehtikuva/Markku Ulander

Haavistos man kommer med i kampanjen

Andra omgångens kampanj för De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto började på bästa möjliga sätt på måndagen. Under natten hade olika donationer på sammanlagt 75 000 euro strömmat in i valkassan, på eftermiddagen var summan 100 000.

På eftermiddagen hade summan stigit till 100 000 euro. Inför den första omgången i valet fick kampanjen donationer på i medeltal tusen euro om dagen.

Pekka Haavisto inledde kampanjen inför presidentvalets andra omgång med en rivstart. Programmet för de två veckorna är redan planerat.

–Vi kommer att kämpa för att vinna, sade Haavisto på en presskonferens på måndagen. Redan på förhand hade han spått att det blir en jämn andra omgång oberoende av vilka kandidaterna är.

Haavisto tror att anhängare av olika partier kommer att stöda honom. Redan nu har Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki och riksdagsledamot Silvia Modig (VF) samt EU-parlamentariker Liisa Jaakonsaari och riksdagsledamoten Tarja Filatov från SDP meddelat att de ställer sig bakom Haavisto.

Mest verkar Haavisto hoppas på röster av Sannfinländarna. Under sin sista kampanjdag tänker han besöka travet i Kouvola. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini är som bekant en traventusiast.

Haavistos partner Antonio Flores kommer delta klart mer i kampanjen än i första valomgången.

"Det är ju bara ett parförhållande"

Haavisto säger att folk har hittat ett sätt att tala om svåra frågor under valkampanjen, och tror därför inte att hans sexuella läggning blir något stort problem. Haavisto påpekar för FNB att frågan behandlades redan inför första omgången. Han förhåller sig sakligt men humoristiskt till uppståndelsen.

–Jag tror att alla som velat säga något elakt har gjort det minst en gång redan, säger han.

Haavisto berättar att han tidigare under kampanjen besökte en ölkrog i Lahtis. När en kvinna frågade om hans läggning ropade stamkunder i bordet intill "det är ju bara ett parförhållande". Lite tidigare hade samma gäng frågat "Ska du ha stryk?"

Flores håller med. Han tror att Finland förändrats mycket också i fråga om inställningen till sexuella minoriteter.